Kapros túrós béles

Hozzávalók
- Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás
- só
- 2 ek cukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- fél kocka élesztő
- 3 dl langyos tej
- Töltelék:
- fél kg házi túró
- 3 ek citromhéj
- 1 db tojás
- 2 ek búzadara
- 2 ek cukor
- 1 vaníliarúd
- só
- 1 csokor kapor
Elkészítés
Tészta
Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk, és egy keverőtálban hozzáöntjük az átszitált liszthez. Beletesszük olvasztott vajat, a tojássárgáját és két csipet sót. Egy kanállal összekeverjük, majd kézzel vagy dagasztógéppel egynemű tésztává összedogozzuk, és hagyjuk megkelni.
Töltelék
A túrót áttörjük, hozzáadunk egy tojássárgáját, 2 evőkanál búzadarát, 2 evőkanál cukrot, egy csipet sót és egy vanília rúd kikapart magját. A fehérjét pedig egy külön tálban könnyű habbá verjük, és a túrós töltelékhez keverjük. Végül beleszórjuk a finomra aprított kaprot. Rövid időre a hűtőszekrénybe tesszük.
Amikor a tészta megkelt egy lisztezett deszkán átgyúrjuk, és egy sodrófával kinyújtuk. Egy derelyevágóval 5×5 cm-es négyzeteket vágunk belőle, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetünk.
Mindegyik közepére egy-egy nagyobb evőkanálnyi tölteléket kupacolunk. A tészta széleit egy felvert tojással megkenjük , és a négy sarkát összecsippentve batyut csináljunk belőle.
Amikor elkészültek, kívülről is bekenjük a felvert tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
