Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Káposztás rétesbatyu

Karácsonykor a köret is legyen különleges!
2018. december 12.

Ha kacsasültet terveztek sütni karácsonykor, valószínűleg a párolt almás káposzta sem fog hiányozni az ünnepi menüből. Erre mutatok most egy olyan verziót, ami nem csupán nagyon finom, de mutatós is, így köret létére is fűszerepbe kerülhet.

Hozzávalók

8 darabhoz
  • 15 dkg édesburgonya
  • 40 dkg vöröskáposzta
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál (nád)cukor
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • só, őrölt fekete bors, őrölt köménymag
  • 1 csomag (6 lapos) réteslap
  • kevés olvasztott vaj a kenéshez
  • kevés búzadara

Elkészítés

Az édesburgonyát megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk. Kevés vízben megpároljuk. Közben a káposztát vékony csíkokra szeljük.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, finomra aprított hagymát üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a cukrot, hagyjuk kissé karamellizálódni. Ezt követi a káposzta, majd felöntjük borral. Erős lángon felforraljuk, majd mérsékeljük a tüzet, és puhára pároljuk a káposztát. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Sóval, borssal és köménnyel fűszerezzük. Amikor megpuhult, hozzákeverjük az időközben megfőtt, leszűrt édesburgonyát is. Hagyjuk legalább langyosra hűlni.

3-3 réteslapot összeragasztunk olvasztott vajjal. Az így kapott réteges tésztát 4-4 egyforma méretű négyzetre vágjuk. Közepüket beszórjuk kevés búzadarával, majd mindre teszünk a töltelékből. A széleket összefogva batyukat formázunk, a batyuk tetejét cérnával vagy vékony zsinórral lazán átkötjük.

A batyukat sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, tetejüket átkenjük olvasztott vajjal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Azonnal eltávolítjuk a cérnát vagy a zsinórt, majd melegen tálaljuk a batyukat. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fenyőfa kalács

Villantós desszert a karácsonyi asztalra...
Rénszarvas palacsinta

Rénszarvas palacsinta

Várjátok a Mikulást ezekkel a helyes kis palacsintákkal!
Csirkés-kukoricás enchilada

Csirkés-kukoricás enchilada

Forró, krémes, fűszeres és sajtos...

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!