
Káposztás rétesbatyu
Ha kacsasültet terveztek sütni karácsonykor, valószínűleg a párolt almás káposzta sem fog hiányozni az ünnepi menüből. Erre mutatok most egy olyan verziót, ami nem csupán nagyon finom, de mutatós is, így köret létére is fűszerepbe kerülhet.
Hozzávalók
8 darabhoz- 15 dkg édesburgonya
- 40 dkg vöröskáposzta
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál (nád)cukor
- 1,5 dl száraz vörösbor
- só, őrölt fekete bors, őrölt köménymag
- 1 csomag (6 lapos) réteslap
- kevés olvasztott vaj a kenéshez
- kevés búzadara
Elkészítés
Az édesburgonyát megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk. Kevés vízben megpároljuk. Közben a káposztát vékony csíkokra szeljük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, finomra aprított hagymát üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a cukrot, hagyjuk kissé karamellizálódni. Ezt követi a káposzta, majd felöntjük borral. Erős lángon felforraljuk, majd mérsékeljük a tüzet, és puhára pároljuk a káposztát. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Sóval, borssal és köménnyel fűszerezzük. Amikor megpuhult, hozzákeverjük az időközben megfőtt, leszűrt édesburgonyát is. Hagyjuk legalább langyosra hűlni.
3-3 réteslapot összeragasztunk olvasztott vajjal. Az így kapott réteges tésztát 4-4 egyforma méretű négyzetre vágjuk. Közepüket beszórjuk kevés búzadarával, majd mindre teszünk a töltelékből. A széleket összefogva batyukat formázunk, a batyuk tetejét cérnával vagy vékony zsinórral lazán átkötjük.
A batyukat sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, tetejüket átkenjük olvasztott vajjal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Azonnal eltávolítjuk a cérnát vagy a zsinórt, majd melegen tálaljuk a batyukat.