Káposztás, gombás egytálétel Lengyelországból

Hozzávalók
4 adag- 1 kg sertéslapocka
- 20 dkg füstölt császárszalonna
- sűrített paradicsom
- vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- szegfűbors
- borókabogyó
- 2 dkg szárított gomba
- 30 dkg barna csiperke
- 60 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg kínai kel
- 3,5 dl sör
- só
- bors
Elkészítés
A sertéslapockát nagyobb darabokra vágjuk, és egy felforrósított, lehetőleg öntöttvas edényben, kevés olajon körbepirítjuk. Mikor a húsdarabok kívülről színt kaptak, egy szűrőlapáttal az edényből kivesszük, és félretesszük őket.
Ugyanebben a lábosban, az apróra vágott hagymát a felkockázott császárszalonnával együtt üvegesre dinszteljük. A hőfokot lejjebb véve a szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk a nagyobb szeletekre vágott fokhagymát, majd a sűrített paradicsomot.
A kínai kelt és a savanyú káposztát laskára vágjuk, és a lábosba öntjük.
Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a durvára tört szegfűborssal valamint a borókabogyóval.
A sertéslapocka darabokat is visszatesszük a káposztás alapba.
Hozzáadjuk az előre beáztatott szárított gombát, és a nagyobb darabokra vágott, kevés olajon megpirított barna csiperkét.
Felöntjük a 3,5 dl sörrel, és alacsony hőfokon, fedő alatt legalább 2 órát főzzük, vagy 120-130 fokra előmelegített sütőben 4 órán át sütjük.
