Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kápiás lecsókrém és juhtúrós gombóc

Itt az ősz, ami egyet jelent a kápia paprika szezonjával. Ez a zöldség az, amit bármibe is tegyük, garantáltan fel fogja dobni az ételt. A kápiából érdemes ilyenkor betárazni: mikor szezonja van, általában dupla adagot veszek. Sütőben 220 fokon addig sütöm, amíg elkezd feketedni a héja. Ekkor kiveszem a sütőből és lefedve hagyom kb. negyed órán át hűlni, majd meghámozom. Ami nem kell, kifőzött befőttes üvegbe teszem és felöntöm annyi olajjal, ami ellepi. Természetesen nem csak a paprikát lehet felhasználni, az olajjal is ízesíthetünk később bármit, így érdemes jobb minőségűt választani.
2015. november 17.

Hozzávalók

  • A lecsókrémhez:
  • 1 csokor újhagyma
  • 4 nagyobb kápia paprika, megsütve és meghámozva
  • 2 zöldpaprika (ízlés szerint lehet csípősebb vagy kevésbé csípős)
  • fél kg paradicsom
  • 2 ek zsiradék
  • A juhtúrós gombóchoz:
  • 25 dkg juhtúró
  • 2 zsemle megszárítva és lereszelve
  • 2 tojás
  • apróra vágott friss kapor és bors

Elkészítés

A lecsókrémhez elsőként az újhagymát párolom meg alacsony lángon, hozzáadom a felkockázott paradicsomot (egy kivételével, amit félreteszek) és a sült paprikát sózom és borsozom.
Kb. negyed órát főzöm lassú tűzön majd mixerrel pürésítem. A maradék paradicsomot és a zöldpaprikát apró kockákra vágom és hozzáadom a kápiás szószhoz és még 2-3 percig főzöm. Az utólag hozzáadott zöldségtől nemcsak frissebb lesz, hanem az állaga is érdekesebbé válik.

A gombócokhoz összekeverem a hozzávalókat: sűrű masszát kell, hogy kapjak. Fontos, hogy ne sózzuk automatikusan, kóstoljunk, mert lehet, hogy egyáltalán nem is lesz rá szükség. 3-5 centi átmérőjű gombócokat formázok vizes kézzel és forró vízben addig főzöm őket, amíg feljönnek a víz tetejére.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Fehérboros, áfonyás kacsaszív

Fehérboros, áfonyás kacsaszív

Bátran kijelenthetjük, hogy cigány konyha egyik alapvető eleme a belsőségek használata. Ennek oka eredetileg természetesen az volt, hogy e részek fel nem használása igen nagy luxusnak számított volna, ám ez a hozzáállás - most amikor egyre gyakrabban esik szó a fenntartható táplálkozásról - egyre aktuálisabbá válik. A szív egyébként az egyik legkönnyebben megszerethető belsőség, az íze egészen közel van a húséhoz, az állaga - ha nincs túlfőzve - pedig kifejezetten kellemes. Más gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni, én jövőre biztosan ki fogom próbálni fekete cseresznyével.
Panettone

Panettone

Illatos, édes, nagyon mutatós, és tele van meglepetéssel. Tökéletes hétvégi reggeli, kellemes desszert, és meggyőző megjelenése miatt gasztro ajándéknak is bátran ajánljuk.
Lilahagymalekvár

Lilahagymalekvár

Ennek az édes, fűszeres zöldséglekvárnak rengeteg verziója létezik, most egy egyszerű, de karakteres, fűszeres változatot készítünk. Nagyon szeretem az almás és birsalmás változatokat, tökéletesen kiegészíti a hagymát. A fűszerek esetén pedig lehet válogatni például a gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom és ezek kombinációi közül. Mi most egy olya fűszert választottunk, amiben kicsit mindből van, mégis egyedi (nem véletlen az angol allspice elnevezése): ez a szegfűbors. Bátran lehet kísérletezni különböző aszalt gyümölcsökkel: mazsolával, szilvával, áfonyával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.