Kalácsban sült füstölt csülök friss tormával

Hozzávalók
- Csülök:
- 1 db füstölt csülök (kb. 1,4 kg)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek kínai ötfűszer keverék
- Kalács:
- 50 dkg liszt
- 3 db tojás
- rum
- 8 dkg vaj
- 2,5 dl 2,8%-os tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 6 dkg cukor
- 1 tk só
- 1 db tojás
- 1 ág rozmaring
- Tormaszósz:
- kis darab friss torma
- olívaolaj
- só
- piros lekvár
Elkészítés
A füstölt csülköt feltesszük főni vízben, amit a kínai ötfűszer keverékkel, feldarabolt gyömbérrel, fokhagymával és vöröshagymával fűszerezünk.
A kalácstésztához a liszthez hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, kevés rumot, olvasztott vajat, tejet, élesztőt és egy csipet sót, majd alaposan kikeverjük és 15-20 percet állni hagyjuk.
Ha összeállt a tészta, egy lisztezett deszkán kinyújtjuk, a megfőtt csülköt pedig a közepére ültetjük. Friss tormát reszelünk rá, és a tésztát körülötte megkenjük felvert tojással. A csülköt becsomagoljuk a tésztába, egy rozmaringágat tűzünk a közepébe, ahol a felesleges gőz majd sütés közben távozhat. A tésztabatyut kívülről is megkenjük tojással.
Az egészet egy kiolajozott, kilisztezett tepsiben a 160 fokos sütőbe tesszük 50 percre.
Frissen reszelt torma, só, olívaolaj és piros bogyós lekvár keverékéből szószt készítünk hozzá, ezzel tálaljuk.
