Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kalácsban sült füstölt csülök friss tormával

Adásban volt: 2016. március 24.
A recepthez tartozó videó
Egy újabb sonka-kalács variáció a húsvéti reggeliző asztalra. Lázár Chef mutatja meg, hogyan tehetjük változatossá az ünnepet.
2016. március 27.

Hozzávalók

  • Csülök:
  • 1 db füstölt csülök (kb. 1,4 kg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek kínai ötfűszer keverék
  • Kalács:
  • 50 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • rum
  • 8 dkg vaj
  • 2,5 dl 2,8%-os tej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 1 db tojás
  • 1 ág rozmaring
  • Tormaszósz:
  • kis darab friss torma
  • olívaolaj

  • piros lekvár

Elkészítés

A füstölt csülköt feltesszük főni vízben, amit a kínai ötfűszer keverékkel, feldarabolt gyömbérrel, fokhagymával és vöröshagymával fűszerezünk.

A kalácstésztához a liszthez hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, kevés rumot, olvasztott vajat, tejet, élesztőt és egy csipet sót, majd alaposan kikeverjük és 15-20 percet állni hagyjuk.
Ha összeállt a tészta, egy lisztezett deszkán kinyújtjuk, a megfőtt csülköt pedig a közepére ültetjük. Friss tormát reszelünk rá, és a tésztát körülötte megkenjük felvert tojással. A csülköt becsomagoljuk a tésztába, egy rozmaringágat tűzünk a közepébe, ahol a felesleges gőz majd sütés közben távozhat. A tésztabatyut kívülről is megkenjük tojással.
Az egészet egy kiolajozott, kilisztezett tepsiben a 160 fokos sütőbe tesszük 50 percre.

Frissen reszelt torma, só, olívaolaj és piros bogyós lekvár keverékéből szószt készítünk hozzá, ezzel tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Citromos húsvéti csibemignon a Szamostól

Citromos húsvéti csibemignon a Szamostól

Pap Zoltán, a Szamos Csokoládé Iskola cukrászmestere, egy otthoni körülmények között is elkészíthető húsvéti sütemény receptjét osztja meg velünk. Ha előképzettséget nem is, de némi kézügyességet azért igényel a mignonok elkészítése.
Csülökterrin tormás panna cottával

Csülökterrin tormás panna cottával

Péter ezúttal egy igazi pasis kajával rukkol elő, ami a húsvéti asztalon is szuperül működik.
Céklás korhelyleves füstölt csülökkel

Céklás korhelyleves füstölt csülökkel

Kiadós, céklás korhelyleves, a szilveszteri buli után a legjobb megoldás!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.