
Kakukkfüves sült tőkehal olasz kenyérsalátával
Hozzávalók
6 főre- 6 tőkehalfilé, bőre lehúzva (kb. 900 g)
- 3 ek. repceolaj
- 6 nagyobb kakukkfűág
- 25 g vaj
- ½ citrom leve
- A kenyérsalátához
- 1 fej fokhagyma
- 6 ek. repceolaj
- 2 ek. cabernet sauvignon (vagy fehérborecet)
- 600 g szilvaparadicsom, vagy ha lehet, több színű és méretű, jó minőségű koktélparadicsom
- ½ ek. tengerisó-pehely
- 200 g élesztős kenyér
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 3 ek. kapribogyó
- ½ csokor petrezselyem durvára vágva
- nagy csokor bazsalikom levelei durvára vágva
Elkészítés
1. Forrósítsuk fel a sütőt (villany: 180 fok, légkeveréses: 160 fok, gáz: 4-es fokozat). Az egész fej fokhagymát tegyük egy darab alufóliára, locsoljuk meg 1 ek. repceolajjal, majd csomagoljuk be és süssük 1 órán át. Közben kockázzuk fel a nagyobb paradicsomokat, a kisebbeket pedig vágjuk félbe. Tegyük őket egy tálba, szórjuk meg a sópehellyel, keverjük össze és tegyük félre ½ órára.
2. Amikor a fokhagyma már 40 perce sül, tépkedjük a kenyeret falatnyi darabokra és szórjuk egy tepsibe. Locsoljuk meg 2 ek. repceolajjal, kissé sózzuk és szórjuk meg az összezúzott fokhagymával, majd keverjük össze és toljuk a sütőbe 15 percre. Félidőben forgassuk át, míg aranybarnára és ropogósra sül. Vegyük ki a sült fokhagymafejet és a kenyérkockákat is a sütőből, a sütő hőmérsékletét pedig vegyük feljebb (villany: 200 fok, légkeveréses: 180 fok, gáz: 6-os fokozat).
3. Amikor a paradicsomok összeestek kissé, szűrjük át egy másik tálba, de a levét őrizzük meg és keverjük össze a maradék repceolajjal, az ecettel és a kapribogyóval. Ha a sült fokhagymafej már kihűlt annyira, hogy meg tudjuk fogni, nyomjuk ki a gerezdeket a héjukból, és az így kapott pasztát is keverjük hozzá. Kóstoljuk meg és sózzuk, ha szükséges. Ez lesz a salátaöntet.
4. Vágjuk a halat 6 egyforma szeletre, sózzuk, locsoljuk meg 1 ek. olajjal és tegyük félre 10 percre. Forrósítsunk fel 2 ek. olajat egy nagyobb tapadásmentes, sütőben is használható serpenyőben. Fektessünk mindegyik haldarabra egy kakukkfűágat, és a kakukkfűvel lefelé süssük 1-2 percig, míg a hal kezd kifehéredni. Ekkor tegyük a sütőbe, és süssük a hal vastagságától függően 4-6 percig.
5. Közben a ropogós kenyérkockákat keverjük a paradicsomhoz. Locsoljuk rá az öntetet, szórjuk meg a petrezselyemmel és bazsalikommal, majd keverjük össze. Osszuk szét a tányérokra. Ha a hal megsült, dobjuk a vajat a serpenyőbe és hagyjuk elolvadni benne. Végül facsarjunk rá citromlevet és kanalazzuk a vajas szószt a halra. Tegyük mindegyik darab halat a tányérra fordítva, hogy látszódjék a belesült kakukkfű, locsoljuk meg a serpenyőben maradt szósszal, majd őröljünk rá frissen fekete borsot.
De ugyan mit ér az augusztus a cukkini, a padlizsán vagy a paradicsom nélkül? Vagy az élet desszertek, sőt gyümölcsös piték nélkül? Mindezt, és még rengeteg ínycsiklandó receptet találtok a Good Food magazin augusztusi lapszámában. Keressétek az újságárusoknál vagy a www.kossuth.hu oldalon. És ne feledjétek, még mindig csak augusztus van!