
Egyszerű alapanyagok különleges tálalásban: Kacsamell pezsgőmártással, zöldséges cobblerrel
Hozzávalók
- A cobblerhez:
- 25 dkg kelbimbó
- 20 dkg karfiol
- só
- 20 dkg sárgarépa
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ág kakukkfű
- őrölt fekete bors
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 10 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 22 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 3-4 dkg parmezán sajt
- A kacsához:
- 4 szelet (kb. 25 dkg-os) kacsamellfilé
- só, őrölt fekete bors
- A mártáshoz:
- 2 + 25 dkg vaj
- 4 szál újhagyma fehér része
- 4 dl száraz, fehér pezsgő
- 4 dl cukrozatlan habtejszín
- fél biocitrom lereszelt héja
- só
Elkészítés
A cobblerhez a zöldségeket megmossuk. A kelbimbók külső leveleit leszedjük, fás végeiket eltávolítjuk, majd hosszában kettévágjuk. A karfiolt apró rózsáira szedjük, a megpucolt répát karikáira vágjuk. A kelbimbót és a karfiolt enyhén sós vízben roppanósra főzzük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, felaprított hagymákat üvegesre sütjük rajta. Hozzáadjuk a répakarikákat, sóval, a kakukkfű lecsipkedett leveleivel és borssal fűszerezzük. Pár perc alatt összepirítjuk. A roppanósra főzött kelbimbót és karfiolt leszűrjük, jól lecsepegtetjük, majd ezt is a répához forgatjuk.
Egy nagyobb méretű sütőtálat kikenünk vajjal, és az aljában elrendezzük a zöldségeket. A tojást felhabosítjuk a tejjel, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a 10 dkg-nyi megolvasztott, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vajat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tojásos keverékhez adjuk. Simára keverjük, puha tésztát kell kapnunk. A tésztából 6-7 gombócot formázunk, majd a zöldségek tetejére ültetjük úgy, hogy hagyunk köztük némi helyet. A parmezánt egyenletesen a zöldségek és a gombócok tetejére reszeljük. A sütőtálat 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A kacsamellek bőrös részét éles késsel beirdaljuk kockásra úgy, hogy a húsba nem vágunk bele. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra.
Egy vas serpenyőt felteszünk a tűzhelyre, és bőrével lefelé beletesszük a húsokat. A kacsamellekkel együtt felmelegítjük, majd 6-8 percet sütjük, hogy kioldódjon a zsír. Ekkor óvatosan megfordítjuk, sózzuk, borsozzuk, és a másik oldalukat további 1 percen keresztül sütjük. Ezt követően serpenyővel együtt betesszük az előmelegített sütőbe, és kb. 15-18 perc alatt készre sütjük. (15 perc alatt roséra, kb. 18 perc alatt pedig jobban átsüthetjük.) 10 percet pihentetjük, csak ezt követően szeleteljük fel a húst, még frissen meghinthetjük kevés sóval és borssal. Amennyiben nincs sütőbe tehető serpenyőnk, a serpenyőben sütés után a kioldódott zsírt felmelegített sütőtálba öntjük, majd bőrével felfelé ráhelyezzük a húst, és így tesszük az előmelegített sütőbe.ú
A mártást a hússal egyidejűleg készítjük el. A 2 dkg vajat lábasba tesszük, miután felolvadt, rátesszük a felaprított újhagymát. Megpároljuk, majd felöntjük a pezsgővel, és alaposan összeforraljuk. Egy kevés pezsgővel simára keverjük a tejszínt, a lábasba csorgatjuk, ízesítjük a citromhéjjal és egy kevés sóval. Lassú tűzön, gyöngyöztetve 10 percet főzzük, majd átszűrjük. Visszatesszük a tűzre, apránként hozzáadjuk a hideg vajat, majd folyamatos habverővel keverés mellett mártás sűrűségűvé redukáljuk.
A pihentetett, felszeletelt kacsamellet a cobblerrel tálaljuk, végül a húst meglocsoljuk a pezsgős vajmártással.