Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egyszerű alapanyagok különleges tálalásban: Kacsamell pezsgőmártással, zöldséges cobblerrel

Gondolkoztok még a karácsonyi főételen? Akár Szentestéről, akár 25-éről van szó, ezekre a napokra különleges étel dukál. Például egy finom kacsamell selymes, vajas-pezsgős mártással. A köret állhat egyszerű alapanyagokból, de érdemes feldobni, különlegessé varázsolni: mondjuk parmezános cobblertészta alá rejteni a zöldségeket.  
2017. december 21.

Hozzávalók

  • A cobblerhez:
  • 25 dkg kelbimbó
  • 20 dkg karfiol

  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ág kakukkfű
  • őrölt fekete bors
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 10 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 22 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3-4 dkg parmezán sajt
  • A kacsához:
  • 4 szelet (kb. 25 dkg-os) kacsamellfilé
  • só, őrölt fekete bors
  • A mártáshoz:
  • 2 + 25 dkg vaj
  • 4 szál újhagyma fehér része
  • 4 dl száraz, fehér pezsgő
  • 4 dl cukrozatlan habtejszín
  • fél biocitrom lereszelt héja

Elkészítés

A cobblerhez a zöldségeket megmossuk. A kelbimbók külső leveleit leszedjük, fás végeiket eltávolítjuk, majd hosszában kettévágjuk. A karfiolt apró rózsáira szedjük, a megpucolt répát karikáira vágjuk. A kelbimbót és a karfiolt enyhén sós vízben roppanósra főzzük.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, felaprított hagymákat üvegesre sütjük rajta. Hozzáadjuk a répakarikákat, sóval, a kakukkfű lecsipkedett leveleivel és borssal fűszerezzük. Pár perc alatt összepirítjuk. A roppanósra főzött kelbimbót és karfiolt leszűrjük, jól lecsepegtetjük, majd ezt is a répához forgatjuk.

Egy nagyobb méretű sütőtálat kikenünk vajjal, és az aljában elrendezzük a zöldségeket. A tojást felhabosítjuk a tejjel, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a 10 dkg-nyi megolvasztott, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vajat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tojásos keverékhez adjuk. Simára keverjük, puha tésztát kell kapnunk. A tésztából 6-7 gombócot formázunk, majd a zöldségek tetejére ültetjük úgy, hogy hagyunk köztük némi helyet. A parmezánt egyenletesen a zöldségek és a gombócok tetejére reszeljük. A sütőtálat 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

A kacsamellek bőrös részét éles késsel beirdaljuk kockásra úgy, hogy a húsba nem vágunk bele. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra.

Egy vas serpenyőt felteszünk a tűzhelyre, és bőrével lefelé beletesszük a húsokat. A kacsamellekkel együtt felmelegítjük, majd 6-8 percet sütjük, hogy kioldódjon a zsír. Ekkor óvatosan megfordítjuk, sózzuk, borsozzuk, és a másik oldalukat további 1 percen keresztül sütjük. Ezt követően serpenyővel együtt betesszük az előmelegített sütőbe, és kb. 15-18 perc alatt készre sütjük. (15 perc alatt roséra, kb. 18 perc alatt pedig jobban átsüthetjük.) 10 percet pihentetjük, csak ezt követően szeleteljük fel a húst, még frissen meghinthetjük kevés sóval és borssal. Amennyiben nincs sütőbe tehető serpenyőnk, a serpenyőben sütés után a kioldódott zsírt felmelegített sütőtálba öntjük, majd bőrével felfelé ráhelyezzük a húst, és így tesszük az előmelegített sütőbe.ú

A mártást a hússal egyidejűleg készítjük el. A 2 dkg vajat lábasba tesszük, miután felolvadt, rátesszük a felaprított újhagymát. Megpároljuk, majd felöntjük a pezsgővel, és alaposan összeforraljuk. Egy kevés pezsgővel simára keverjük a tejszínt, a lábasba csorgatjuk, ízesítjük a citromhéjjal és egy kevés sóval. Lassú tűzön, gyöngyöztetve 10 percet főzzük, majd átszűrjük. Visszatesszük a tűzre, apránként hozzáadjuk a hideg vajat, majd folyamatos habverővel keverés mellett mártás sűrűségűvé redukáljuk.

A pihentetett, felszeletelt kacsamellet a cobblerrel tálaljuk, végül a húst meglocsoljuk a pezsgős vajmártással.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.