
Julia Child beef bourguignon receptje
Hozzávalók
4 személyre- 6 szelet bacon, felvágva
- 3.5 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1350g marhahús, felkockázva
- 1 nagy répa, felkarikázva
- 1 nagy főzőhagyma, szeletelve
- 1 csipet nagy szemű só és frissen őrölt bors
- 2 evőkanál liszt
- 3 csésze vörösbor, pl. chinati
- 2.5-3.5 csésze marha alaplé 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- 1 babérlevél, összemorzsolva
- 18-24 gyöngyhagyma
- 3.5 evőkanál vaj
- 1 csokor friss fűszernövény (4 szál petrezselyem, 2 ág kakukkfű, 1 babérlevél)
- 450g fehér gombafej, negyedelve
Elkészítés
1. Lassú tűzön főzzük meg a bacon darabokat 4 csésze vízben, 10 percig. Szűrjük le, szárítsuk meg.
2. Melegítsük elő a sütőt 230 Celsius fokra.
3. Egy nagy öntöttvas lábosban pirítsuk meg a bacont 1 evőkanál olajon, 3 perc alatt. Szűrőkanállal szedjük ki és tegyük félre.
4. Mossuk meg és papírtörlővel szárítsuk meg a marhahúst, hogy jobban barnuljon majd. Több adagban pirítsuk meg az öntöttvas lábosban, majd tegyük félre a baconnel együtt.
5. Tegyük a répát és hagymát a lábosba, és pároljuk meg 3-5 perc alatt, majd a felesleges zsiradékot szűrjük le.
6. Tegyük a bacont és a marhahúst a lábosba. Szórjunk rá ½ teáskanál nagy szemű sót, és 1=4 teáskanál frissen őrölt borsot. Keverjük össze. Szórjuk meg a liszttel, és keverjük újra. Tegyük a sütő közepére 4 percre.
7. Vegyük ki a lábost a sütőből, keverjük meg a húst, és tegyük be újabb 4 percre.
8. Vegyük ki a lábost a sütőből, és csökkentsük a hőfokot 160 Celsius fokra.
9. Öntsük a lábosba a bort és az alaplevet. Fedje el folyadék a húst és a zöldségeket. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a fokhagymát és a kakukkfüvet. A tűzhelyen lassú tűzön forraljuk fel, fedjük le, és a sütő alsó részében süssük 3-4 órán át, amíg a hús teljesen megpuhul.
10. A sütési idő utolsó órájában, egy serpenyőben, közepes fokozaton olvasszunk össze 1.5 evőkanál vajat 2 teáskanál olívaolajjal. Adjuk hozzá a gyöngyhagymát, és kevergetve, 10 perc alatt barnítsuk meg. Öntsünk hozzá 0.5 csésze alaplevet, adjunk hozzá egy csipetnyi sót és borsot, majd a fűszernövényeket. Lassú tűzön főzzük 40 percig, amíg a folyadék elpárolog, és a hagyma teljesen megpuhul.
11. Vegyük ki a hagymákat és tegyük félre. Dobjuk ki a fűszernövényeket, és töröljük ki a serpenyőt. Adjuk hozzá a maradék vajat és olajat, és lassan kezdjük el melegíteni.
12. Tegyük bele a gombát, és rázogatva főzzük 5 percig.
13. Tegyünk egy szűrőt egy nagy lábos fölé. Szűrjük bele a pörköltöt a lábosba. Tegyük lábost a tűzhelyre, és közepes fokozaton főzzük 5 percig. Öntsük a zöldségeket és a húst vissza az öntöttvas lábosba. Adjuk hozzá a gyöngyhagymát és a gombát is. Öntsük rá a szószt a marhahúsos keverékre, és főzzük további 3-5 percig.
14. Burgonyával, rizzsel vagy tésztával tálaljuk, petrezselyemmel díszítsük.
Forás: tablespoon.com