Juhsajtos töltött padlizsán csípős paradicsommártással

Hozzávalók
- 2 kisebb padlizsán (50 dkg)
- ½ dl olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 5 dkg házi kenyérmorzsa vagy Panko
- 5 dkg kemény, érlelt juhsajt (pecorino)
- 2 tojás
- 4 ág friss kakukkfű
- só
- bors
- 5 dl házi paradicsommártás
- 1 teáskanál csípős paprikakrém vagy 1 friss chili
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
A padlizsánok szárát levágjuk, majd hosszában félbevágjuk. Éles késsel rombusz alakban beirdaljuk a húsát, úgy, hogy a padlizsán “kerete” ép maradjon.
Viszonylag mélyen irdaljuk be, úgy, hogy kiskanállal aztán könnyen ki tudjuk vájni a húsát.
Így négy darab „padlizsáncsónakot” kapunk, ami azonnal el kezd barnulni, de nem kell aggódni, mert a sütés után ez már nem látszik.
A zöldség kivájt belsejét egyenletesen apró darabokra vágjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és puhára dinszteljük benne a finomra aprított fokhagymát.
Hozzáadjuk a feldarabolt padlizsánhúst, és teljesen puhára sütjük.
Egy keverőtálban összekeverjük a megsütött fokhagymás padlizsánt, a kenyérmorzsát, a reszelt sajtot, a tojást és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk.
A masszával megtöltjük a padlizsáncsónakok üregét.
Egy akkora jénai, vagy más hőálló tálat, vagy tepsit használunk, amelyben kényelmesen elfér a négy fél padlizsán.
A paradicsommártáshoz hozzákeverjük a csípős paprikakrémet vagy a kimagozott felaprított chilit.
A mártás felét kb. 2,5 dl-t a tál aljára öntünk.
Ráhelyezzük a megtöltött padlizsánokat, majd egyenletesen elosztjuk a tetején a paradicsommártás másik felét.
40 percig sütjük, amíg a padlizsán széle is teljesen megpuhul.
Ekkor a tetejére még kevés reszelt sajtot szórunk, és további 10 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és kissé megpirul.