Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Juhsajtos töltött padlizsán csípős paradicsommártással

Adásban volt: 2013. szeptember 17.
A recepthez tartozó videó
Sült padlizsánok juhsajttal töltve, pikáns, fűszeres paradicsomszószban.
2015. november 24.

Hozzávalók

  • 2 kisebb padlizsán (50 dkg)
  • ½ dl olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 5 dkg házi kenyérmorzsa vagy Panko
  • 5 dkg kemény, érlelt juhsajt (pecorino)
  • 2 tojás
  • 4 ág friss kakukkfű

  • bors
  • 5 dl házi paradicsommártás
  • 1 teáskanál csípős paprikakrém vagy 1 friss chili

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
A padlizsánok szárát levágjuk, majd hosszában félbevágjuk. Éles késsel rombusz alakban beirdaljuk a húsát, úgy, hogy a padlizsán “kerete” ép maradjon.
Viszonylag mélyen irdaljuk be, úgy, hogy kiskanállal aztán könnyen ki tudjuk vájni a húsát.
Így négy darab „padlizsáncsónakot” kapunk, ami azonnal el kezd barnulni, de nem kell aggódni, mert a sütés után ez már nem látszik.
A zöldség kivájt belsejét egyenletesen apró darabokra vágjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és puhára dinszteljük benne a finomra aprított fokhagymát.
Hozzáadjuk a feldarabolt padlizsánhúst, és teljesen puhára sütjük.
Egy keverőtálban összekeverjük a megsütött fokhagymás padlizsánt, a kenyérmorzsát, a reszelt sajtot, a tojást és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk.
A masszával megtöltjük a padlizsáncsónakok üregét.
Egy akkora jénai, vagy más hőálló tálat, vagy tepsit használunk, amelyben kényelmesen elfér a négy fél padlizsán.
A paradicsommártáshoz hozzákeverjük a csípős paprikakrémet vagy a kimagozott felaprított chilit.
A mártás felét kb. 2,5 dl-t a tál aljára öntünk.
Ráhelyezzük a megtöltött padlizsánokat, majd egyenletesen elosztjuk a tetején a paradicsommártás másik felét.
40 percig sütjük, amíg a padlizsán széle is teljesen megpuhul.
Ekkor a tetejére még kevés reszelt sajtot szórunk, és további 10 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és kissé megpirul.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Padlizsános kebab

Fűszeres húspogácsák padlizsánnal, nyárson sütve.
Pirított diós, gorgonzolás padlizsánkrém

Pirított diós, gorgonzolás padlizsánkrém

A közkedvelt padlizsánkrém kicsit másképp, az olaszok kedvenc kék sajtja és dió adja hozzá a csavart.
Extra ropogós csirkeszárny csípős mázzal

Extra ropogós csirkeszárny csípős mázzal

A ropogós csirkeszárnyak minden buliban sikert aratnak, de egy salátával akár könnyű ebédnek vagy vacsorának is remek.

Joghurtos minipalacsinta (oladuski)

Tej helyett joghurttal készül, ez a hagyományosan reggelire fogyasztott orosz minipalacsinta, ami lekvárral is finom, de mézes tejföllel még jobb.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!