Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Juhsajtos töltött padlizsán csípős paradicsommártással

Adásban volt: 2013. szeptember 17.
A recepthez tartozó videó
Sült padlizsánok juhsajttal töltve, pikáns, fűszeres paradicsomszószban.
2015. november 24.

Hozzávalók

  • 2 kisebb padlizsán (50 dkg)
  • ½ dl olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 5 dkg házi kenyérmorzsa vagy Panko
  • 5 dkg kemény, érlelt juhsajt (pecorino)
  • 2 tojás
  • 4 ág friss kakukkfű

  • bors
  • 5 dl házi paradicsommártás
  • 1 teáskanál csípős paprikakrém vagy 1 friss chili

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
A padlizsánok szárát levágjuk, majd hosszában félbevágjuk. Éles késsel rombusz alakban beirdaljuk a húsát, úgy, hogy a padlizsán “kerete” ép maradjon.
Viszonylag mélyen irdaljuk be, úgy, hogy kiskanállal aztán könnyen ki tudjuk vájni a húsát.
Így négy darab „padlizsáncsónakot” kapunk, ami azonnal el kezd barnulni, de nem kell aggódni, mert a sütés után ez már nem látszik.
A zöldség kivájt belsejét egyenletesen apró darabokra vágjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és puhára dinszteljük benne a finomra aprított fokhagymát.
Hozzáadjuk a feldarabolt padlizsánhúst, és teljesen puhára sütjük.
Egy keverőtálban összekeverjük a megsütött fokhagymás padlizsánt, a kenyérmorzsát, a reszelt sajtot, a tojást és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk.
A masszával megtöltjük a padlizsáncsónakok üregét.
Egy akkora jénai, vagy más hőálló tálat, vagy tepsit használunk, amelyben kényelmesen elfér a négy fél padlizsán.
A paradicsommártáshoz hozzákeverjük a csípős paprikakrémet vagy a kimagozott felaprított chilit.
A mártás felét kb. 2,5 dl-t a tál aljára öntünk.
Ráhelyezzük a megtöltött padlizsánokat, majd egyenletesen elosztjuk a tetején a paradicsommártás másik felét.
40 percig sütjük, amíg a padlizsán széle is teljesen megpuhul.
Ekkor a tetejére még kevés reszelt sajtot szórunk, és további 10 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és kissé megpirul.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Padlizsános kebab

Fűszeres húspogácsák padlizsánnal, nyárson sütve.
Pirított diós, gorgonzolás padlizsánkrém

Pirított diós, gorgonzolás padlizsánkrém

A közkedvelt padlizsánkrém kicsit másképp, az olaszok kedvenc kék sajtja és dió adja hozzá a csavart.
Extra ropogós csirkeszárny csípős mázzal

Extra ropogós csirkeszárny csípős mázzal

A ropogós csirkeszárnyak minden buliban sikert aratnak, de egy salátával akár könnyű ebédnek vagy vacsorának is remek.

Joghurtos minipalacsinta (oladuski)

Tej helyett joghurttal készül, ez a hagyományosan reggelire fogyasztott orosz minipalacsinta, ami lekvárral is finom, de mézes tejföllel még jobb.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!