
Jolly Joker árpasaláta
Ez az akár melegen is tálalható árpasaláta igazi jolly joker a konyhámban. Inkább az őszi-téli hónapokra való persze, de annyira ízes és változatos, sőt kedvünkre variálható, hogy önmagában és köretként is fogyasztható. Egy ünnepi (akár karácsonyi) asztalon is ott a helye, illetve talán az a legnagyobb előnye, hogy ha nincs kéznél árpa, akkor bármilyen rágósabb gabona megteszi a barna rizstől kezdve a bulguron keresztül egészen a vadrizsig. A fűszerezés talán sokaknak érdekes lehet, ám számomra a petrezselyem nagyon jól összeillik a korianderrel. Ez utóbbit egyébként magyarul cigánypetrezselyemnek is hívják, úgyhogy az ízharmónia biztosan nem lehet véletlen.
Hozzávalók
4 személyre- 20 dkg árpa
- só
- 2 mogyoróhagyma vékonyra szeletelve
- kb. 1 dl étolaj
- 2 ek. olívaolaj
- 22 dkg vegyes gomba (shitake és csiperke fajtákat használtam) felszeletelve vagy tépkedve
- bors
- 2 ág kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 3 ek. vaj
- 1 csokor petrezselyem felaprítva
- 1 csokor koriander felaprítva
- 2 ek. citromlé
- 4 dkg reszelt parmezán
Elkészítés
Először az árpát tesszük fel főni sós vízben. Készre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Közben az étolajban magas lángon megpirítjuk a mogyoróhagymát 1-2 perc alatt, papírtörlőre szedjük, majd az olajat félretesszük.
A gombákat az olívaolajon megpirítjuk (nem pároljuk!). Sózni, borsozni csak a már pirosra pirult gombát szabad, hogy ne eresszen levet a serpenyőben. A fűszerezés után hozzáadjuk a serpenyőhöz a vajat, a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd ezzel az aromás olvadt vajjal locsolgatjuk a gombákat. Akkor lesz igazán finom, ha a vaj egy kicsit megbarnul, a szivacsos gombák pedig átveszik ezt a diós ízt. Ekkor kivesszük a gombákat, összekeverjük a főtt árpával, 2 evőkanálnyi mogyoróhagymás olajjal, a zöldfűszerekkel, a citromlével és a parmezánnal. Már tálalhatjuk is a pirított mogyoróhagymával megszórva.