Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Jolly Joker árpasaláta

2018. december 7.

Ez az akár melegen is tálalható árpasaláta igazi jolly joker a konyhámban. Inkább az őszi-téli hónapokra való persze, de annyira ízes és változatos, sőt kedvünkre variálható, hogy önmagában és köretként is fogyasztható. Egy ünnepi (akár karácsonyi) asztalon is ott a helye, illetve talán az a legnagyobb előnye, hogy ha nincs kéznél árpa, akkor bármilyen rágósabb gabona megteszi a barna rizstől kezdve a bulguron keresztül egészen a vadrizsig. A fűszerezés talán sokaknak érdekes lehet, ám számomra a petrezselyem nagyon jól összeillik a korianderrel. Ez utóbbit egyébként magyarul cigánypetrezselyemnek is hívják, úgyhogy az ízharmónia biztosan nem lehet véletlen.

Hozzávalók

4 személyre
  • 20 dkg árpa

  • 2 mogyoróhagyma vékonyra szeletelve
  • kb. 1 dl étolaj
  • 2 ek. olívaolaj
  • 22 dkg vegyes gomba (shitake és csiperke fajtákat használtam) felszeletelve vagy tépkedve
  • bors
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 3 ek. vaj
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva
  • 1 csokor koriander felaprítva
  • 2 ek. citromlé
  • 4 dkg reszelt parmezán

Elkészítés

Először az árpát tesszük fel főni sós vízben. Készre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Közben az étolajban magas lángon megpirítjuk a mogyoróhagymát 1-2 perc alatt, papírtörlőre szedjük, majd az olajat félretesszük.

A gombákat az olívaolajon megpirítjuk (nem pároljuk!). Sózni, borsozni csak a már pirosra pirult gombát szabad, hogy ne eresszen levet a serpenyőben. A fűszerezés után hozzáadjuk a serpenyőhöz a vajat, a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd ezzel az aromás olvadt vajjal locsolgatjuk a gombákat. Akkor lesz igazán finom, ha a vaj egy kicsit megbarnul, a szivacsos gombák pedig átveszik ezt a diós ízt. Ekkor kivesszük a gombákat, összekeverjük a főtt árpával, 2 evőkanálnyi mogyoróhagymás olajjal, a zöldfűszerekkel, a citromlével és a parmezánnal. Már tálalhatjuk is a pirított mogyoróhagymával megszórva.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Latkesz

Latkesz

Az amerikai fritter, azaz ropogós napra
Variáció bundás kenyérre

Variáció bundás kenyérre

Ünnepeljétek Horvát Sárával az amerikai french toast napot!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!