
Jamie Oliver “Superfood” salátája vegán módra
Hozzávalók
4 személyre- 1 csokor friss koriander (de petrezselyem is megteszi)
- 1 avokádó (ennek hiányában cukkíni)
- 1 marék friss zöld salátalevél – például madársaláta
- 1 szem édesburgonya (de sima krumpli, vagy egy kis sütőtök is remek)
- 1 csipet szárított chili pehely
- 1 csipet őrölt koriandermag
- 1 csipet fahéj
- só
- bors
- 100 gramm kinoa, vagy vadrizs
- 6 rózsa brokkoli
- 1 marék dióféle – brazil, pekán, mandala, bármi megteszi
- 1 gránátalma – ennek hiányában szárított áfonya vagy goji bogyó
- 1 marék friss csíra
- 4 szelet aszalt mangó, ennek hiányában sárgabarack
- Az öntethez:
- A gránátalma egyik fele (ha nincs gránátalmám, az öntethez agave vagy juharszirupot használok)
- 1 citrom vagy lime
- balzsamecet
- olívaolaj
Elkészítés
Mikor legutóbb Budapesten jártam a kedvesemmel, alap volt, hogy minden – számomra – új éttermet végiglátogatunk, amelyekről jókat hallottam. Bár vegánok vagyunk, nem csak 100% vegán helyekre járunk el – nagyon nagyra értékelem, ha egy egyébként mindenevő étterem mindent elkövet, hogy a vegánok is jól lakhassanak náluk. Mindenféle-fajta evödét imádunk, legyen az egy dunaparti chill-placc, mint a Fellini, egy stílusos és elegáns fine dining étterem, mint a Bábel, vagy épp egy talponálló pizzázó, mint az Igen a Madách téren – jó hangulattal és finom vegánbarát falatokkal és ízletes borokkal, kézműves sörökkel bármikor lekenyerezhető vagyok. Már épp kifogytunk a felfedeznivaló helyekből, mikor elérkezett a párom utolsó budapesti estéje – ő egy héttel korábban utazott “otthonról haza” Tel Avivba, és természetesen ünnepelni vágytunk. Hála barátnémnek és kulináris kalandor tettestársamnak, Mautner Zsófinak nem maradtunk szégyenben, és vacsi nélkül: Zsófi Jamie Oliver frissen megnyitott, Budai várban megbúvó éttermét ajánlotta mondván: későig nyitva tart, romantikus, vegán-barát, és “van superfood-saláta kinoával”. Több se kellett, bevágtuk magunkat egy taxiba, és fél órával később már lenyűgöző pizzát ropogtattunk – sajt helyett friss ruccolával -, csilis sültkrumplit tunkoltunk a házi ketchupba és arabiata mártásba, frissítő, ködös-édes-kesernyés, magyar kézműves sört kortyolgattunk, és persze berendeltünk egy híres-neves “superfood salit”, feta sajt nélkül – de mondanom sem kell, cseppet sem hiányzott róla. A búcsúvacsi pont olyan volt, mint amilyennek megálmodtuk – nekem nem annyira olaszos, mint igazi londoni életérzést biztosított, még a mosdóban is ott voltak az Egyesült Királyságból oly jól ismert stíluselemek: az indokolatlanul különválasztott forróvizes és hidegvizes csap, amin Londonban élve annyit bosszankodtam, majd onnan elköltözve nosztalgiával gondoltam vissza rá. Akárcsak erre a salátára, Tel Avivba visszatérve – szerencsére Jamie honlapján ott virít a recept, amelyet picit módosítottam: hogy rövidítsük az elkészítési időt, a brokkolit az édesburgonyával együtt sütőben pirítom meg párolás helyett, így picit megpörkölődnek a csücskök, pont ahogy szeretem.
Így készül:
1.Előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd a megmosott, de nem meghámozott édesburgonyát cikkekre vágom. Ha nincs avokádóm, és cukkínit használok, kövér karikákra vágom, majd megfelezem őket, és a brokkoli rózsákat harapható méretűre bontogatom. Bemasszírozom őket egy kis olívaolajjal, sóval, borssal, korianderrel, és szárított chilivel, és már mehetnek is a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a katlanba 15 percre.
2. A kinoát kétszeres vízben főzöm meg – a közhiedelemmel ellentétben nem kötelező beáztatni. Előbb felforralom a vizet a kinoával együtt, majd takaréklángon, fedővel lazán lefedve 15 percig főzöm.
3. Addig is egy salátástálban összekutyulom a többi összetevőt – kivéve a magvakat, a friss koriandert, és gránátalmám egyik felét. Minden más mehet a bödönbe, az avokádó is, kimagozva, cikkekre vágva – a gránátalma magjaival együtt a leve is kifolyik majd, ez így van rendjén.
4. Míg hül a kinoa és a sült zöldségek, összedobom a szószt: mindent alaposan összekavarok, sózom, borsozom, és megkínálom egy kis fahéjjal is.
5. Végül egybeforgatom a salátámat – megfejelve a magvakkal és apróra vágott korianderzölddel. Frissen az igazi – a csíra veszít a ropogós-friss érzésből, ha áll a hűtőben -, de ha jó előre el akarom készíteni, egyszerűen kihagyom a zöld leveleket és a csírákat, majd közvetlen tálalás előtt adom hozzá őket. Köszi, Jamie!
