Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Jamie Oliver “Superfood” salátája vegán módra

Steiner Kristóf receptje
2016. szeptember 3.

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 csokor friss koriander (de petrezselyem is megteszi)
  • 1 avokádó (ennek hiányában cukkíni)
  • 1 marék friss zöld salátalevél – például madársaláta
  • 1 szem édesburgonya (de sima krumpli, vagy egy kis sütőtök is remek)
  • 1 csipet szárított chili pehely
  • 1 csipet őrölt koriandermag
  • 1 csipet fahéj

  • bors
  • 100 gramm kinoa, vagy vadrizs
  • 6 rózsa brokkoli
  • 1 marék dióféle – brazil, pekán, mandala, bármi megteszi
  • 1 gránátalma – ennek hiányában szárított áfonya vagy goji bogyó
  • 1 marék friss csíra
  • 4 szelet aszalt mangó, ennek hiányában sárgabarack
  • Az öntethez:
  • A gránátalma egyik fele (ha nincs gránátalmám, az öntethez agave vagy juharszirupot használok)
  • 1 citrom vagy lime
  • balzsamecet
  • olívaolaj

Elkészítés

Mikor legutóbb Budapesten jártam a kedvesemmel, alap volt, hogy minden – számomra – új éttermet végiglátogatunk, amelyekről jókat hallottam. Bár vegánok vagyunk, nem csak 100% vegán helyekre járunk el – nagyon nagyra értékelem, ha egy egyébként mindenevő étterem mindent elkövet, hogy a vegánok is jól lakhassanak náluk. Mindenféle-fajta evödét imádunk, legyen az egy dunaparti chill-placc, mint a Fellini, egy stílusos és elegáns fine dining étterem, mint a Bábel, vagy épp egy talponálló pizzázó, mint az Igen a Madách téren – jó hangulattal és finom vegánbarát falatokkal és ízletes borokkal, kézműves sörökkel bármikor lekenyerezhető vagyok. Már épp kifogytunk a felfedeznivaló helyekből, mikor elérkezett a párom utolsó budapesti estéje – ő egy héttel korábban utazott “otthonról haza” Tel Avivba, és természetesen ünnepelni vágytunk. Hála barátnémnek és kulináris kalandor tettestársamnak, Mautner Zsófinak nem maradtunk szégyenben, és vacsi nélkül: Zsófi Jamie Oliver frissen megnyitott, Budai várban megbúvó éttermét ajánlotta mondván: későig nyitva tart, romantikus, vegán-barát, és “van superfood-saláta kinoával”. Több se kellett, bevágtuk magunkat egy taxiba, és fél órával később már lenyűgöző pizzát ropogtattunk – sajt helyett friss ruccolával -, csilis sültkrumplit tunkoltunk a házi ketchupba és arabiata mártásba, frissítő, ködös-édes-kesernyés, magyar kézműves sört kortyolgattunk, és persze berendeltünk egy híres-neves “superfood salit”, feta sajt nélkül – de mondanom sem kell, cseppet sem hiányzott róla. A búcsúvacsi pont olyan volt, mint amilyennek megálmodtuk – nekem nem annyira olaszos, mint igazi londoni életérzést biztosított, még a mosdóban is ott voltak az Egyesült Királyságból oly jól ismert stíluselemek: az indokolatlanul különválasztott forróvizes és hidegvizes csap, amin Londonban élve annyit bosszankodtam, majd onnan elköltözve nosztalgiával gondoltam vissza rá. Akárcsak erre a salátára, Tel Avivba visszatérve – szerencsére Jamie honlapján ott virít a recept, amelyet picit módosítottam: hogy rövidítsük az elkészítési időt, a brokkolit az édesburgonyával együtt sütőben pirítom meg párolás helyett, így picit megpörkölődnek a csücskök, pont ahogy szeretem.

Így készül:

1.Előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd a megmosott, de nem meghámozott édesburgonyát cikkekre vágom. Ha nincs avokádóm, és cukkínit használok, kövér karikákra vágom, majd megfelezem őket, és a brokkoli rózsákat harapható méretűre bontogatom. Bemasszírozom őket egy kis olívaolajjal, sóval, borssal, korianderrel, és szárított chilivel, és már mehetnek is a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a katlanba 15 percre.

2. A kinoát kétszeres vízben főzöm meg – a közhiedelemmel ellentétben nem kötelező beáztatni. Előbb felforralom a vizet a kinoával együtt, majd takaréklángon, fedővel lazán lefedve 15 percig főzöm.

3. Addig is egy salátástálban összekutyulom a többi összetevőt – kivéve a magvakat, a friss koriandert, és gránátalmám egyik felét. Minden más mehet a bödönbe, az avokádó is, kimagozva, cikkekre vágva – a gránátalma magjaival együtt a leve is kifolyik majd, ez így van rendjén.

4. Míg hül a kinoa és a sült zöldségek, összedobom a szószt: mindent alaposan összekavarok, sózom, borsozom, és megkínálom egy kis fahéjjal is.

5. Végül egybeforgatom a salátámat – megfejelve a magvakkal és apróra vágott korianderzölddel. Frissen az igazi – a csíra veszít a ropogós-friss érzésből, ha áll a hűtőben -, de ha jó előre el akarom készíteni, egyszerűen kihagyom a zöld leveleket és a csírákat, majd közvetlen tálalás előtt adom hozzá őket. Köszi, Jamie!

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Vegán „paprikás krumpli”

Vegán „paprikás krumpli”

Sütőtökös paprikás krumpli sárgarépával, lencsével és sok fűszerrel. Nem csak vegánoknak!
Édes-savanyú-csípős leves (tej- tojás- és gluténmentes vegán recept)

Édes-savanyú-csípős leves (tej- tojás- és gluténmentes vegán recept)

Igazi melengető ez a sűrű, csípős, édes-savanyú leves. Önmagában, vagy nagyobb étkűeknek egy kis desszerttel komplett menü is lehet. Kitűnően illeszkedik a tej, tojás- gluténmentes étrendbe. A non plus ultra, hogy vegánok is nyugodtan ehetnek belőle.
Burgonyasaláta uborkával

Burgonyasaláta uborkával

A hagyományos krumplisaláta újragondolt változata.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!