Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Street food ősszel is: gombás empanadas

De a gombás ragu helyett tölthetjük más zöldséggel, sajttal vagy pestóval is!
2016. szeptember 17.

Hozzávalók

8 darabhoz
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 dl víz
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 db tojás a ragasztáshoz és a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 5 dkg paradicsompüré
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 ág oregano
  • só, őrölt fekete bors

Elkészítés

Bár a street food ételeket sokan a jó időhöz és a szabadtéri programokhoz kötik, szerintem ősszel sem kell lemondani az „utcai” finomságokról. Ennek az emapanadas-nak nagyon könnyű és ropogós a tésztája, gombás ragu helyett zöldségraguval, sajttal vagy akár pestóval is tölthetjük. Ha valaki szereti a csípős ízeket, nem kell kispórolnia a sütiből, spanyol és latin-amerikai gyökerei révén némi csili vagy jalapeno paprika jól passzol a töltelékhez.

1.A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzákeverjük az olajat, a vizet és a sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.

2.Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, finomra vágott hagymákat megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, aprított gombát, lepirítjuk, majd felöntjük a paradicsompürével. Rászórjuk a kakukkfű és az oregano lecsipkedett leveleit, sózzuk-borsozzuk, és egy ujjnyi vizet aláöntve puhára pároljuk. A végén elforraljuk a felesleges folyadékot, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát. Mikor elkészült, félretesszük hűlni.

empanadas1

3.A tésztát lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyúltjuk, és 8 db korongot szaggatunk belőle (pl. egy müzlis tál segítségével). Mindegyik közepére 1-1 bő evőkanálnyi gombaragut teszünk. A tojást enyhén felverjük, ecsettel megkenjük vele a korongok szélét, félbehajtjuk, összenyomkodjuk, majd végül villával megmintázzuk.

4.Az empanadas-ok tetejét is lekenjük tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gombás penne

Gombás penne

Villámgyorsan elkészíthető ez a vajjal sűrített, gombás tészta. A legbiztosabb befutó egy sietős hétköznap estére.
Gombás szűzérme

Gombás szűzérme

Tökéletes vasárnapi ebéd, pasifogó vacsora hússal és gombával. Semmi könnyedség csak a hagyományos ízes történet.
Nyers gombasaláta

Nyers gombasaláta

Különlegesen üde, és friss gombasaláta. Melegszendvicsek, húsok mellé, vagy csak önmagában is fogyaszthatjuk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.