Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Street food ősszel is: gombás empanadas

De a gombás ragu helyett tölthetjük más zöldséggel, sajttal vagy pestóval is!
2016. szeptember 17.

Hozzávalók

8 darabhoz
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 dl víz
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 db tojás a ragasztáshoz és a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 5 dkg paradicsompüré
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 ág oregano
  • só, őrölt fekete bors

Elkészítés

Bár a street food ételeket sokan a jó időhöz és a szabadtéri programokhoz kötik, szerintem ősszel sem kell lemondani az „utcai” finomságokról. Ennek az emapanadas-nak nagyon könnyű és ropogós a tésztája, gombás ragu helyett zöldségraguval, sajttal vagy akár pestóval is tölthetjük. Ha valaki szereti a csípős ízeket, nem kell kispórolnia a sütiből, spanyol és latin-amerikai gyökerei révén némi csili vagy jalapeno paprika jól passzol a töltelékhez.

1.A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzákeverjük az olajat, a vizet és a sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.

2.Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, finomra vágott hagymákat megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, aprított gombát, lepirítjuk, majd felöntjük a paradicsompürével. Rászórjuk a kakukkfű és az oregano lecsipkedett leveleit, sózzuk-borsozzuk, és egy ujjnyi vizet aláöntve puhára pároljuk. A végén elforraljuk a felesleges folyadékot, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát. Mikor elkészült, félretesszük hűlni.

empanadas1

3.A tésztát lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyúltjuk, és 8 db korongot szaggatunk belőle (pl. egy müzlis tál segítségével). Mindegyik közepére 1-1 bő evőkanálnyi gombaragut teszünk. A tojást enyhén felverjük, ecsettel megkenjük vele a korongok szélét, félbehajtjuk, összenyomkodjuk, majd végül villával megmintázzuk.

4.Az empanadas-ok tetejét is lekenjük tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gombás penne

Gombás penne

Villámgyorsan elkészíthető ez a vajjal sűrített, gombás tészta. A legbiztosabb befutó egy sietős hétköznap estére.
Gombás szűzérme

Gombás szűzérme

Tökéletes vasárnapi ebéd, pasifogó vacsora hússal és gombával. Semmi könnyedség csak a hagyományos ízes történet.
Nyers gombasaláta

Nyers gombasaláta

Különlegesen üde, és friss gombasaláta. Melegszendvicsek, húsok mellé, vagy csak önmagában is fogyaszthatjuk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!