
Isi szelet - a legfinomabb kakaós sütemény
Hozzávalók
6-8 adag- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál kakaópor
- 6 evőkanál olaj
- 3 evőkanál 5%-os ecet
- 2,5 dl víz
- 25 dkg finomliszt
- 1 csapott mokkáskanál só
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- sütőpapír a tepsi béleléséhez
- A csokoládémázhoz:
- 6 dkg margarin
- 3 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál porcukor
- A töltéshez:
- baracklekvár
Elkészítés
A tésztához valókat – először a száraz anyagokat, majd a többit, az ecet kivételével – alaposan kikeverjük. A tésztamasszához csak az utolsó pillanatban szabad hozzákeverni az ecetet, mert a lazaságát a szódabikarbónával való reakciója adja meg. Gyors mozdulatokkal egy közepes nagyságú tepsibe töltjük, és a 220 fokos sütőbe toljuk. Pár perc múlva (kb. 7 perc) a tüzet 180 fokra mérsékeljük, és így tűpróbáig sütjük (kb. 25 percre).
Variációk: Házi Sacher torta
A tésztamasszát 20 cm átmérőjű, kerek tortaformába töltjük. A kész és kihűlt süteményt két lapba vágjuk, és a közüket meg a tetejét baracklekvárral gazdagon megkenjük. A tetejére és az oldalára csokoládémázt kenünk, amihez a margarint megolvasztjuk, és a kakaóport valamint a cukrot hozzáadjuk. Melegítve addig kevergetjük, amíg a hozzávalók össze nem olvadnak..