Illatos, narancsos mogyorótorta

Hozzávalók
- Hozzávalók (tészta):
- 5 db tojás
- 20 dkg nyírfacukor
- fél kávéskanál só
- 25 dkg darált törökmogyoró
- Hozzávalók (szirup):
- 1 dl víz
- 10 dkg nyírfacukor
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 5 szem kardamom
- néhány szem bors
- 2 teáskanál narancsvirágvíz
- Tálaláshoz:
- joghurt
- datolyaszilva
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk.
Felverjük habbá a tojásfehérjét, fél időben hozzákeverünk 10 dkg nyírfacukrot.
Fehéredésig keverjük a tojássárgáját, adunk hozzá 10-12 dkg nyírfacukrot, egy csipet sót és a darált törökmogyorót.
Majd összeforgatjuk a tojásfehérjét habhoz.
A mogyorós masszát sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyérformába töltjük, és 30-35 perc alatt a 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Közben a sziruphoz vizet forralunk, hozzákeverjük a nyírfacukrot, hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a levét, néhány szem borsot, és öt szem kardamomot. Összeforraljuk,majd hagyjuk kihűlni, és ezt fogjuk melegen rálocsolni a megsült és megszurkált mogyorós piskótára.
Végül tehetünk rá 1-2 teáskanál narancsvirágvizet, majd 10-15 percig pihentetjük a piskótát, hogy magába szívja a szirupot. Kihűlve tálaljuk.