Húsos tésztabatyu

Hozzávalók
- Tészta:
- 25 dkg liszt
- 1 tk cukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 5 dkg libazsír
- 5 dkg vaj
- kb. 1,5 dl hideg víz
- Ragu:
- 1 hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- olaj
- 60 dkg darált marhahús
- csipet fahéj
- 1 kk római kömény
- 1,5 dl alaplé
- 4 dkg mazsola rumba áztatva
- 10 dkg magozott olívabogyó
Elkészítés
Először elkészítjük a ragut. Egy serpenyőben olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a kicsi kockákra vágott piros kaliforniai paprikát. Megszórjuk római köménnyel és fahéjjal. Amikor a paprika már megpuhult hozzáadjuk a darált marhahúst. Ha már kifehéredett a hús, akkor felöntjük az alaplével. Az elfőtt alaplét, ezért érdemes pótolni, hogy ragunk szaftos maradjon. Közben hozzáadjuk a félbe vágott olajbogyókat és a mazsolát, és ha szükséges, sózzuk és borsozzuk.
A tésztához aprítógépben a lisztet, a vajat, a libazsírt, egy csipet sót és a tojássárgáját összekeverjük. Ezután kitesszük egy üvegtálba és annyira öntjük fel hideg vízzel, amíg tésztaállagú nem lesz a gyúrástól. Labdát gyúrunk belőle és fél órára betesszük a hűtőbe, ezután pedig lisztezett gyúródeszkán minél vékonyabbra kinyújtjuk. Kerek formákat vágunk belőle és belekanalazzuk (kb 1 kanállal) fűszeres ragut, majd félhold formájúra hajtjuk a tésztát, a széleit betekergetjük és átnyomkodjuk villával, majd lekenjük az összes batyut tojássárgájával. 190 C fokos sütőben és 25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Vendégváró ételként tálaljuk.