
Hóka rakott káposzta - tej- és tojásmentesen
Hozzávalók
6-8 adag- 1 kg savanyú káposzta
- 1 kg dagadó vagy sovány oldalas
- 2 dkg kenyérszalonna
- 6-7 csík felszeletelt kolozsvári szalonna
- 15 dkg rizs vagy gersli
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 dl rizstejszín
- só
Elkészítés
Amennyiben római tálban készítjük, úgy az edényt előtte 3-4 órára beáztatjuk.
A húst nagyobb darabokra vágjuk. Egy római edény, tepsi vagy nagyobb tűzálló edény alját a vékonyra szeletelt csemege szalonnával kibéleljük, és a savanyú káposzta felét az aljára hintjük.(A káposztát érdemes előtte letesztelni, és ha túl sósnak, vagy savanyúnak találjuk, egy szűrőben mossuk át, és nyomkodjuk ki.) Erre kerül a rizs, vagy a gersli, majd a durvára szeletelt hagyma és fokhagyma. A húsdarabokat az edényben egyenletesen elosztjuk, majd a maradék savanyú káposztával beborítjuk. A tetejére a kolozsvári szalonna csíkok kerülnek. Sütőben, lefedve, kis lángon 2 órát sütjük, míg a hús meg nem puhul. Ekkor a fedőt levesszük, a rizstejszínt ráöntjük, és nagy lángon addig sütjük, amíg a szalonna és a káposzta felszíne gusztusosra nem pirult.