Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hóka rakott káposzta - tej- és tojásmentesen

A rakott káposzta újragondolt, paprika nélküli verziója, rengeteg hagymával, fokhagymával. Gerslivel még finomabb!
2016. február 29.

Hozzávalók

6-8 adag
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 kg dagadó vagy sovány oldalas
  • 2 dkg kenyérszalonna
  • 6-7 csík felszeletelt kolozsvári szalonna
  • 15 dkg rizs vagy gersli
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 dl rizstejszín

Elkészítés

Amennyiben római tálban készítjük, úgy az edényt előtte 3-4 órára beáztatjuk.

A húst nagyobb darabokra vágjuk. Egy római edény, tepsi vagy nagyobb tűzálló edény alját a vékonyra szeletelt csemege szalonnával kibéleljük, és a savanyú káposzta felét az aljára hintjük.(A káposztát érdemes előtte letesztelni, és ha túl sósnak, vagy savanyúnak találjuk, egy szűrőben mossuk át, és nyomkodjuk ki.) Erre kerül a rizs, vagy a gersli, majd a durvára szeletelt hagyma és fokhagyma. A húsdarabokat az edényben egyenletesen elosztjuk, majd a maradék savanyú káposztával beborítjuk. A tetejére a kolozsvári szalonna csíkok kerülnek. Sütőben, lefedve, kis lángon 2 órát sütjük, míg a hús meg nem puhul. Ekkor a fedőt levesszük, a rizstejszínt ráöntjük, és nagy lángon addig sütjük, amíg a szalonna és a káposzta felszíne gusztusosra nem pirult.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Káposztás, szalonnás bodag

Káposztás, szalonnás bodag

A roma konyha klasszikusa ez a lepénykenyér, amit Budai Zsanett most káposztával bolondított meg. Kevés hozzávalóból, bármikor elkészíthető ez az illatos roma kenyér.
3 meglepően nagyszerű étel kalkáposztával

3 meglepően nagyszerű étel kalkáposztával

Ahhoz, hogy egészségesen táplálkozzunk, sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani. Ezt mindenki tudja. Azt viszont már kevesebben, hogy ehhez nem kell drága egzotikus csodákat vásárolnunk, hanem elég ha szezonálisan itthon is termő zöldeket választunk. Ilyen jó választás télen a kelkáposzta.
Kelkáposztás, kolbászos lasagne

Kelkáposztás, kolbászos lasagne

Kolbászos, kelkáposztás ragu tésztalapok között, amit átjár a besamell mártás. Remek vacsora, de akár hétvégi családi ebédre is tökéletes.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.