Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Hogyan készül a tökéletes lasagne?

2016. szeptember 8.

Hozzávalók

8 személyre
  • A raguhoz:
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 100g hagyma
  • 100g répa
  • 100g zeller
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 kg darált marhahús
  • 600g paradicsomszósz
  • 600g vörösbor
  • 3 l zöldség alaplé
  • só, bors
  • besamelmártáshoz:
  • 1l tej
  • 50g vaj
  • 60g liszt
  • 1 babérlevél
  • 4 szegfűszeg
  • szemes bors és szerecsendió
  • parmezán sajt

Elkészítés

 

Mivel rengeteg félkész lasagne kapható a piacon, a tűrhetőtől a szánalmasig, igazán megéri a fáradtságot, hogy otthon készítsük el.

Igaz, hogy nem egy gyorsan összedobható vacsora, de az egymás után következő lépéseivel kitűnő szombat délutáni terápiás elfoglaltság lehet. 🙂

A ragu:

1. Öntsük az olajat egy nagy lábosba, és kezdjük el melegíteni. Adjuk hozzá a répát, a hagymát, a zellert (ez az olasz pörköltalap, a ’soffritto’) és a fokhagymát. Alacsony fokozaton főzzük. Sózzuk, borsozzuk.

2. Egy másik lábosban pirítsuk meg a darált húst, majd adjuk hozzá a soffrittot. Öntsük hozzá a bort, és alacsony fokozaton főzzük, amíg elpárolog. Keverjük hozzá a paradicsomszószt.

3. Öntsük fel annyi alaplével, hogy éppen elfedje a húst, és főzzük egy órán át.

Besamelmártás:

Forraljuk fel a tejet a babérlevéllel, a szegfűszeggel, néhány szem borssal, és egy csipet frissen reszelt szerecsendióval.

Egy lábosban olvasszuk fel a vajat, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet. Keverjük össze alaposan, amíg homokhoz hasonló állagot nem kapunk. Vegyük le a tűzhelyről, és adjuk hozzá a tejet. A babérlevelet és a borsszemeket horgásszuk ki.

Folyamatosan keverjük, és tegyük vissza a tűzhelyre, alacsony fokozatra, 30 másodpercre.

Az összeállítás:

A tésztalapokat mártsuk forrásban lévő, sós vízbe, amíg megpuhul, majd hideg vízzel hűtsük vissza. Konyhai törlővel szárítsuk meg, és kezdődhet is az összeállítás.

Kenjünk egy kevés besamelmártást egy mély sütőtál aljára. Fedjük le egy réteg tésztával. Szükség esetén vágjuk el a tésztalapokat. Terítsük a besamelmártás harmadát a tésztarétegre, erre pedig a húsos ragu felét. Szórjuk meg egy kis parmezánnal. Jön egy újabb réteg tészta, a besamel második harmada, a maradék ragu és még egy kis parmezán. Fedjük be még egy réteg tésztával, és kenjünk a maradék besamelmártással, és szórjunk rá még parmezánt. Süsd 15 percig, amíg arany barnára sül.

 

Forrás: shortlist.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kelkáposztás, kolbászos lasagne

Kelkáposztás, kolbászos lasagne

Kolbászos, kelkáposztás ragu tésztalapok között, amit átjár a besamell mártás. Remek vacsora, de akár hétvégi családi ebédre is tökéletes.
Hús nélküli lasagne

Hús nélküli lasagne

Akik tartják a böjtöt azoknak azért, akik meg csak besokalltak a húsoktól azoknak, azért tökéletes ez a hús nélküli lasagne.
Szaftos lasagne sok sajttal

Szaftos lasagne sok sajttal

A gyerekek és az anyukák legkedveltebb tésztaétele, ahogyan Kovács Lázár készíti: szaftosan és nagyon sajtosan.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.