Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

Hozzávalók
- 1,2 liter víz
- 7,5 dkg nádcukor
- csipet só
- 1 nagy darab citromhéj
- 4 őszibarack meghámozva
- 8 levél bazsalikom
- 3 dl (török) joghurt
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- Bazsalikompesztó:
- 2 csokor bazsalikom
- 1 zöldcitrom leve és reszelt héja
- 5 dkg hámozott, pirított mandula
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál méz
Elkészítés
Egy lábasban felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot, a sót és egyben a nagy darab citromhéjat. Addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad.
Beletesszük a felkockázott őszibarackot, vagy nektarint és a nyolc bazsalikomlevelet.
Néhány percig főzzük, de éppen csak annyira, hogy az őszibarack kissé elveszítse a nyersességét, de ne puhuljon meg.
A joghurtot csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és egy merőkanálnyi főzőlével, majd a levesbe keverjük.
De már nem forraljuk, csak néhány percig kevergetjük.
Tálalás előtt a bzsalikom leveleket kivesszük a levesből és teljesen kihűtjük.
A pesztóhoz az összes alapanyagot botmixerrel, vagy kis aprítógépben pürésítjük, és a levesre kanalazva tálaljuk.