
Hello, Halloween! Tökkekszek édesen és sósan
Lehet vitatkozni azon, hogy indokolt-e egy másik kultúrkör ünnepeit átvenni, annyi viszont biztos, hogy a Halloween jó lehetőséget ad arra, hogy kreatívkodjunk egy kicsit a konyhában. A mókás kekszekhez sablont is készítettem, amit vastagabb papírra érdemes átrajzolni.
Hozzávalók
12 darabhoz- A kekszhez
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 1 db tojás
- kevés hideg víz
- A krémekhez:
- 25 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 cm friss gyömbér
- 1 csipet só
Elkészítés
1. A kekszhez a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk az elhabart tojást. Egy kevés hideg vizet teszünk hozzá, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpakba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
2. Közben a felkockázott tököt bő vízben megfőzzük (a főzést követően leszűrjük), vagy 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Mikor elkészült, félretesszük hűlni.
3. A lehűlt tésztát lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. Ráhelyezzük a sablont, éles kés segítségével körbevágjuk, a széleket eligazgatjuk, majd a kekszeket sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.
4. A sütőtököt pürésítjük, majd kettéosztjuk. Felébe őrölt fahéjat keverünk, másik felét pedig szerecsendióval, reszelt gyömbérrel és egy csipet sóval ízesítjük. A kekszek mellé tálaljuk.
Tipp:
A keksz alapreceptjét is ízesíthetjük. Az édes verzióhoz kevés cukrot, a sóshoz pedig egy csipet sót és őrölt borsot gyúrhatunk.
