Házi pita
Hozzávalók
8-12 darab- 2 teáskanál szárított élesztőpor
- 2,5 dl langyos víz
- 32 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- olívaolaj
Elkészítés
A pitához egy kis edényben elkeverjük a szárított élesztőport néhány evőkanál langyos vízzel (amit a 2,5 dl-ből vettünk le), majd pár percig állni hagyjuk, amíg teljesen feloldódik, és kissé felhabzik.
Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük a feloldott szárított élesztőt, a langyos vizet. Először csak kb. 2 dl-t, és ha szükséges, apránként a többit.
Elektromos kézi keverő dagasztókarjával elkeverjük, amikor nagyjából összeállt, hozzáadjuk az olívaolajat is.
Elkeverjük, majd amikor a tészta már szépen elválik az edénytől, kézzel átgyúrjuk.
A bucit egy kiolajozott üvegtálba tesszük, és huzatmentes helyen kb. 45 percig pihentetjük.
Pihentetés után 8-12 darabra vágjuk (attól függően, hogy kisebb, vagy nagyobb átmérőjű pitákat szeretnénk), kézzel lenyomkodjuk, esetleg kinyújtjuk 10-12 cm átmérőjű korongokra.
Szárazon, erős lángos felhevítünk egy vasserpenyőt, majd beleteszünk egy tésztakorongot. Erős lángon sütjük, oldalanként kb. 1 percig.
Akkor kell megfordítani, amikor a felülete elkezd hólyagosodni. Másik oldalán is egy percig sütjük, amikor szépen felfúvódik.