Házi paprikakrémek

Hozzávalók
- Zakuszka:
- 3 db kápia paprika
- 1 db kaliforniai paprika
- 2 db TV paprika
- 2 db paradicsom
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db padlizsán
- 1 db cukkini
- olívaolaj
- só
- bors
- Darált paprikakrém:
- 5 db kápia parika
- 3 db kaliforniai paprika
- 40 dkg só
- Chilis darált paprikakrém:
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 db paradicsom
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- chilipaprika
Elkészítés
Zakuszka
A vöröshagymát felvágjuk és nem túl forró olívaolajon megdinszteljük. Ha megdinsztelődött, adjuk hozzá a kockára vágott kaliforniai és kápia paprikát is. Ezután jöhet a nagyjából ugyanekkora kockákra vágott padlizsán és cukkini is. Sózzuk és szórjuk meg frissen őrölt borssal.
Mikor már félig megpuhultak, hozzáadjuk a a felkockázott paradicsomot is. Végül beletesszük az apróra vágott fokhagymákat is és további 20 perc alatt puhára főzzük. Ha kihűlt üvegekbe töltjük.
Ha szeretnénk későbbre tartósítani, akkor fejre állítva az üveget 120 fokos sütőben 40 perc alatt csírátlanítsuk.
Chilis darált paprikakrém
A paprikákat ketté vágjuk, kiszedjük a magjait és felcsíkozzuk, majd egy húsdarálón ledaráljuk az egészet. Az elkészült paprikapüré egyik feléhez hozzádarálunk még 2-3 db paradicsomot.
Olívaolajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felvágott fokhagyma gerezdeket és a paradicsomos darált paprikát.
A chili paprikákat kimagozzuk, felaprítjuk és összefőzzük a hagymás-paprikakrémmel. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Darált paprikakrém
A darált paprikakrém másik feléhez hozzáadjuk a nagyobb mennyiségű sót (1 kg paprikához 40 dkg sót) és üvegbe töltjük.
