
Házi mogyoróvajas oreo keksz
Hozzávalók
15 db kekszhez- 150 g rizsliszt
- 100 g kókuszolaj
- 1 tojás
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 100 g eritrit
- 30 g holland kakaópor
- 200 g sótlan földimogyoró
- 2 evőkanál földimogyoró olaj
Elkészítés
Nagy felhajtás van most ekörül az eredetileg amerikai édesség körül- és valljuk be, nem is ok nélkül. Egyszerre krémes és roppanós, tejbe mártogatva is nagyon finom. Viszont sajnos már egy egészen apró keksz is nagyon sok cukrot tartalmaz, úgyhogy ha gyakrabban szeretnénk fogyasztani ezt a kis finomságot, akkor jobb, ha kikísérletezzük az otthon elkészíthető cukormentes változatot, például házi mogyoróvajjal töltve!
1. A sütőt melegítsük elő légkeveréssel 180°C-ra.
2. Keverjük össze a keksz száraz hozzávalóit; a rizslisztet (vagy más liszt alternatívát), a sütőport, a kakaóport és az eritritet. Külön keverjük össze a felolvasztott kókuszolajt a tojással, majd adjuk a száraz hozzávalókhoz. Formáljunk egy jól gyúrható gombócot a tésztából.
3. Liszttel megszórt nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztánkat kb. 0,5 cm vastagra. Egy tetszőleges átmérőjű kör alakú kiszúróval vágjuk ki a keksz darabokat, majd helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Toljuk a sütőbe kb. 15 percre.
4. Amíg megsül a keksz, készítsük el a mogyoróvaj tölteléket.
5. Ehhez nincs más dolgunk, mint erős késű aprítógépbe önteni a sótlan földimogyorót a földimogyoró olajjal és addig aprítani, amíg teljesen egynemű és krémes nem lesz. Először csak darabossá válik a mogyoró, majd lisztes állaga lesz, végül kb. 10 perc után eléri a megfelelő krémességet.
6. Aprítás közben kevergessük meg párszor a mogyorót, hogy egyenletes legyen a végeredmény. Ha szeretnénk ropogós mogyoróvajat, akkor még az elején vegyünk ki egy kisebb marék felaprított mogyorószemet, és csak a végén keverjük vissza a krémhez.
7. Ha megsültek a kekszek, hagyjuk őket hűlni kb. negyed óráig, majd két-két keksz közé kenjünk ízlés szerint a házi mogyoróvajunkból.
