
Hawaii huli-huli csirke
Ha nagyon autentikus szeretnék lenni, akkor a huli-huli csirkét a mesquite fa parázsán, ananászos, ketchupos, cukros, szezámolajos, gyömbéres mézzel kenegetve, nyárson sütném. Hawaiin legalábbis így szokás. Ám nekem floridai konyhám van egy egyszerű tűzhellyel, úgyhogy ez most elmarad. Viszont a mai divat szerint „belegondoltam” ezt a csirkét egy tálba valamiféle gabonával, zöldséggel, és azért, hogy hawaii legyen, egy kis ananásszal. Az egyszerűség kedvéért pedig készen kapható teriyaki mártással locsoltam meg, ami meglehetősen hasonlít a huli-huli szószhoz. Egyébként a hawaii és a japán konyha nagyon közel áll egymáshoz, úgyhogy japán alapanyaggal nem hibázhatunk nagyot.
Hozzávalók
4 személyre- 20 dkg rizs
- 1 sárgarépa lereszelve
- 10 dkg vöröskáposzta felcsíkozva
- 10 dkg fehérkáposzta felcsíkozva
- 2 újhagyma felkarikázva
- 4 ek. olívaolaj
- 1 lime leve
- 3 ek. majonéz
- 2 nagyobb csirkemellfilé
- 6 felezett karika ananász (lehet konzerv is)
- kb. ½ dl teriyaki szósz
- a tálaláshoz friss koriander felaprítva és csilipehely (utóbbi elhagyható)
- só, bors
Elkészítés
A rizst alaposan átmossuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni (tehát ha a rizs kb. egy bögrényi, akkor 2 bögrényi vízben). Felforraljuk, alacsonyra vesszük a lángot, majd félig lefedve, 18-20 perc alatt készre főzzük. Villával finom átkeverjük, majd félretesszük. Közben a többi hozzávalót is elkészítjük.
A káposztákat és a répát összeforgatjuk az újhagyma ¾ -ével, 1 ½ ek. lime-lével, a majonézzel, 1 ek. olívaolajjal, valamint sóval és borssal. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A csirkemelleket szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk. Az ananászról is leitatunk annyi nedvességet, amennyit csak lehet. Egy serpenyőben 2 ek. olajat hevítünk közepesen magas hőfokon. Az ananász szeleteket oldalanként 2-4 perc alatt alaposan megpirítjuk, majd félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben a maradék olajat is felhevítjük, majd óvatosan belehelyezzük a csirkét, és 5-7 perc alatt megsütjük először az egyik, majd a másik oldalát is. Hagyjuk 3 percet pihenni egy vágódeszkán, addig összeállítjuk a tálat.
Rizst kanalazunk egy mélytányérba, majd helyezünk mellé a káposztasalátából. A tetejére rendezzük az ananász szeleteket úgy, hogy maradjon hely a csirkének is. A csirkemellet felszeleteljük, és a formáját megtartva óvatosan a rizsre tesszük. Meglocsoljuk a teriyaki mártással, végül megszórjuk csilipehellyel, a maradék újhagymával és a friss korianderrel.