Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hawaii huli-huli csirke

Horvát Sára ananászos csirketálja napsütésessé varázsolja a legszürkébb téli végi napot is.
2019. február 27.

Ha nagyon autentikus szeretnék lenni, akkor a huli-huli csirkét a mesquite fa parázsán, ananászos, ketchupos, cukros, szezámolajos, gyömbéres mézzel kenegetve, nyárson sütném. Hawaiin legalábbis így szokás. Ám nekem floridai konyhám van egy egyszerű tűzhellyel, úgyhogy ez most elmarad. Viszont a mai divat szerint „belegondoltam” ezt a csirkét egy tálba valamiféle gabonával, zöldséggel, és azért, hogy hawaii legyen, egy kis ananásszal. Az egyszerűség kedvéért pedig készen kapható teriyaki mártással locsoltam meg, ami meglehetősen hasonlít a huli-huli szószhoz. Egyébként a hawaii és a japán konyha nagyon közel áll egymáshoz, úgyhogy japán alapanyaggal nem hibázhatunk nagyot.

Hozzávalók

4 személyre
  • 20 dkg rizs
  • 1 sárgarépa lereszelve
  • 10 dkg vöröskáposzta felcsíkozva
  • 10 dkg fehérkáposzta felcsíkozva
  • 2 újhagyma felkarikázva
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 lime leve
  • 3 ek. majonéz
  • 2 nagyobb csirkemellfilé
  • 6 felezett karika ananász (lehet konzerv is)
  • kb. ½ dl teriyaki szósz
  • a tálaláshoz friss koriander felaprítva és csilipehely (utóbbi elhagyható)
  • só, bors

Elkészítés

A rizst alaposan átmossuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni (tehát ha a rizs kb. egy bögrényi, akkor 2 bögrényi vízben). Felforraljuk, alacsonyra vesszük a lángot, majd félig lefedve, 18-20 perc alatt készre főzzük. Villával finom átkeverjük, majd félretesszük. Közben a többi hozzávalót is elkészítjük.

A káposztákat és a répát összeforgatjuk az újhagyma ¾ -ével, 1 ½ ek. lime-lével, a majonézzel, 1 ek. olívaolajjal, valamint sóval és borssal. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

A csirkemelleket szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk. Az ananászról is leitatunk annyi nedvességet, amennyit csak lehet. Egy serpenyőben 2 ek. olajat hevítünk közepesen magas hőfokon. Az ananász szeleteket oldalanként 2-4 perc alatt alaposan megpirítjuk, majd félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben a maradék olajat is felhevítjük, majd óvatosan belehelyezzük a csirkét, és 5-7 perc alatt megsütjük először az egyik, majd a másik oldalát is. Hagyjuk 3 percet pihenni egy vágódeszkán, addig összeállítjuk a tálat.

Rizst kanalazunk egy mélytányérba, majd helyezünk mellé a káposztasalátából. A tetejére rendezzük az ananász szeleteket úgy, hogy maradjon hely a csirkének is. A csirkemellet felszeleteljük, és a formáját megtartva óvatosan a rizsre tesszük. Meglocsoljuk a teriyaki mártással, végül megszórjuk csilipehellyel, a maradék újhagymával és a friss korianderrel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Duplacsokis banánkenyér

Duplacsokis banánkenyér

Horvát Sára ezzel az isteni csokis sütivel készült az amerikai banánkenyér napra.
Citrus caprese

Citrus caprese

Színpompás saláta Horvát Sárától, tél végére kötelező!
Összevont ünneplés: itt a bagelpizza!

Összevont ünneplés: itt a bagelpizza!

Holnap Amerikában a bagelt és a pizzát is ünneplik, Horvát Sára pedig gondolt egyet, és összegyúrta a két ételt. Persze csak képletesen, mi imádjuk a végeredményt!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!