Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Halászlé Szekszádról Adorjáni Bálinttól

Adorjáni Bálint, a Radnóti Színház művésze nagyon szeret édesapjával együtt főzni, mégpedig halászlét. Szekszárdról került Budapestre, de a halászlé főzés, olyan apa-fia tradíció maradt, amelyhez mindketten ragaszkodnak. Mikor hazalátogat szüleihez, irány a kert, elő a bográccsal, és már rotyog is az illatos lé a kondérban.
2015. november 7.

Hozzávalók

6-8 adag
  • 2kg ponty
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 pici erős paprika
  • 1 pohár vörösbor
  • pirosarany

  • gyufatészta valamint rendkívül sok humor és szeretet, és mínusz 5 fok alatt némi lélekmelegítő

Elkészítés

A halat megpucoljuk, különválasztjuk a haltejet és az ikrát, majd a pucolt haltesteket besózzuk és állni hagyjuk.

Apróra vágjuk a hagymát, kevés olajon üvegesre dinszteljük, amikor kész, félrehúzzuk, és rátesszük a paprikát. Visszatesszük a tűzre és beletesszük a halszeleteket, felöntjük vízzel, hogy ellepje a halat. Ha intenzívebb ízt akarunk, a fejet is hozzáadjuk.

Főzzük, és amikor felforrt (kb. 20-30 perc múlva), megkóstoljuk és ízesítjük, ekkor beletesszük a pirosaranyat, valamint az egész paprikát és paradicsomot. Folytatjuk a főzést, majd hozzáadjuk a leveshez az ikrát és a haltejet. Hagyjuk rotyogni még kb. 10 percig, kóstolgatjuk közben, és miután megittunk egy jó pohár bort, hozzáadunk egy-másfél dl bort a leveshez is.

Lassú tűzön rotyogtatjuk, hogy ne főjön szét a hús (bár ebben a bor is segít). A főzéssel párhuzamosan feltesszük a gyufatésztát.

Ha a levest késznek látjuk, akkor felhúzzuk magasabbra a bográcsot, hogy ne érje annyira a tűz, és amíg megterítünk, a parázs fölött hagyjuk. Gyufatésztával tálaljuk. Az egész megvan 40-50 perc alatt.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tonhalas bolognai

Tonhalas bolognai

Csavarjunk egyet a mindig bevethető bolognai szószon. A tonhalas változat könnyedebb, mint a húsos, mégis hozza a megszokott ízhatást. Ebben a mártásban garantáltan minden gyerek megeszi a halat.
Vodkás penne

Vodkás penne

Hogy miért szereti Gianni Annoni ezt a vodkás pennét? "Mert könnyen és gyorsan elkészíthető, igazán markáns, férfias ízvilágú és nem utolsó sorban Steven Spielberg kedvence."

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!