Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Halászlé Szekszádról Adorjáni Bálinttól

Adorjáni Bálint, a Radnóti Színház művésze nagyon szeret édesapjával együtt főzni, mégpedig halászlét. Szekszárdról került Budapestre, de a halászlé főzés, olyan apa-fia tradíció maradt, amelyhez mindketten ragaszkodnak. Mikor hazalátogat szüleihez, irány a kert, elő a bográccsal, és már rotyog is az illatos lé a kondérban.
2015. november 7.

Hozzávalók

6-8 adag
  • 2kg ponty
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 pici erős paprika
  • 1 pohár vörösbor
  • pirosarany

  • gyufatészta valamint rendkívül sok humor és szeretet, és mínusz 5 fok alatt némi lélekmelegítő

Elkészítés

A halat megpucoljuk, különválasztjuk a haltejet és az ikrát, majd a pucolt haltesteket besózzuk és állni hagyjuk.

Apróra vágjuk a hagymát, kevés olajon üvegesre dinszteljük, amikor kész, félrehúzzuk, és rátesszük a paprikát. Visszatesszük a tűzre és beletesszük a halszeleteket, felöntjük vízzel, hogy ellepje a halat. Ha intenzívebb ízt akarunk, a fejet is hozzáadjuk.

Főzzük, és amikor felforrt (kb. 20-30 perc múlva), megkóstoljuk és ízesítjük, ekkor beletesszük a pirosaranyat, valamint az egész paprikát és paradicsomot. Folytatjuk a főzést, majd hozzáadjuk a leveshez az ikrát és a haltejet. Hagyjuk rotyogni még kb. 10 percig, kóstolgatjuk közben, és miután megittunk egy jó pohár bort, hozzáadunk egy-másfél dl bort a leveshez is.

Lassú tűzön rotyogtatjuk, hogy ne főjön szét a hús (bár ebben a bor is segít). A főzéssel párhuzamosan feltesszük a gyufatésztát.

Ha a levest késznek látjuk, akkor felhúzzuk magasabbra a bográcsot, hogy ne érje annyira a tűz, és amíg megterítünk, a parázs fölött hagyjuk. Gyufatésztával tálaljuk. Az egész megvan 40-50 perc alatt.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tonhalas bolognai

Tonhalas bolognai

Csavarjunk egyet a mindig bevethető bolognai szószon. A tonhalas változat könnyedebb, mint a húsos, mégis hozza a megszokott ízhatást. Ebben a mártásban garantáltan minden gyerek megeszi a halat.
Vodkás penne

Vodkás penne

Hogy miért szereti Gianni Annoni ezt a vodkás pennét? "Mert könnyen és gyorsan elkészíthető, igazán markáns, férfias ízvilágú és nem utolsó sorban Steven Spielberg kedvence."

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!