
Halászlé Szekszádról Adorjáni Bálinttól
Hozzávalók
6-8 adag- 2kg ponty
- 3 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 2 pici erős paprika
- 1 pohár vörösbor
- pirosarany
- só
- gyufatészta valamint rendkívül sok humor és szeretet, és mínusz 5 fok alatt némi lélekmelegítő
Elkészítés
A halat megpucoljuk, különválasztjuk a haltejet és az ikrát, majd a pucolt haltesteket besózzuk és állni hagyjuk.
Apróra vágjuk a hagymát, kevés olajon üvegesre dinszteljük, amikor kész, félrehúzzuk, és rátesszük a paprikát. Visszatesszük a tűzre és beletesszük a halszeleteket, felöntjük vízzel, hogy ellepje a halat. Ha intenzívebb ízt akarunk, a fejet is hozzáadjuk.
Főzzük, és amikor felforrt (kb. 20-30 perc múlva), megkóstoljuk és ízesítjük, ekkor beletesszük a pirosaranyat, valamint az egész paprikát és paradicsomot. Folytatjuk a főzést, majd hozzáadjuk a leveshez az ikrát és a haltejet. Hagyjuk rotyogni még kb. 10 percig, kóstolgatjuk közben, és miután megittunk egy jó pohár bort, hozzáadunk egy-másfél dl bort a leveshez is.
Lassú tűzön rotyogtatjuk, hogy ne főjön szét a hús (bár ebben a bor is segít). A főzéssel párhuzamosan feltesszük a gyufatésztát.
Ha a levest késznek látjuk, akkor felhúzzuk magasabbra a bográcsot, hogy ne érje annyira a tűz, és amíg megterítünk, a parázs fölött hagyjuk. Gyufatésztával tálaljuk. Az egész megvan 40-50 perc alatt.