
Hagymás-gombás rakottas
Hozzávalók
- Olívaolaj a serpenyőbe
- 800g gyöngyhagyma
- 225g megmosott és megszárított, vékonyra szeletelt gomba
- 1 ½ evőkanál friss, apróra vágott kakukkfű
- 2 csésze marha alaplé
- ½ csésze száraz vörösbor
- 5 evőkanál sózatlan, puha vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 francia bagett
- 1 ½ evőkanál zúzott fokhagyma
- 1 ½ csésze reszelt, svájci sajt
- só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és alulról a harmadik sínre tegyük a rácsot.
2. Pucoljuk meg a hagymát, és öntsünk olívaolajat egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon kezdjük el melegíteni.
3. Adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk 15-20 percig, amíg finoman megkaramellizálódik.
4. Öntsünk még egy kis olívaolajat a serpenyőbe, és adjuk hozzá a gombát. Néha keverjük meg, és 10 perc alatt pároljuk, és enyhén pirítsuk meg. Keverjük hozzá a kakukkfüvet, és főzzük további fél percig.
5. Vegyük lejjebb a hőfokot, és öntsük bele az alaplevet, hogy egy fakanállal minden lepirult darabot fel tudjuk szedni a serpenyő aljáról. Nagy lángon forraljuk fel. Vegyük vissza a hőfokot, és lassan főzzük tovább.
6. Közben olvasszunk meg 2 evőkanál vajat egy kis serpenyőben. Alacsony lángon keverjük hozzá a lisztet. Ezzel fogjuk besűríteni a szószt.
7. Könnyű mozdulatokkal keverjük a rántást a hagymához. Nagy lángon újra forraljuk fel. Ahogy felforrt, vegyük a legkisebbre a lángot, és fedő nélkül lassan főzzük 15 percen át. Sózzuk, borsozzuk.
8. Amíg a szósz fő, vágjuk fel a bagett ¾ részét vékony szeletekre. Helyezzük a szeleteket egy tepsire, és tegyük félre.
9. Egy kis tálban keverjünk össze 2 evőkanál vajat 1 evőkanál fokhagymával, és kenjük meg vele a kenyérszeleteket. Sózzuk, borsozzuk, és tegyük be az előmelegített sütőbe 10-15 percre, amíg a szeletek széle megbarnul. Vegyük ki a sütőből, és tegyük a megpirított kenyérszeleteket a kivajazott sütőtál aljába. Tegyük félre, és hagyjuk bekapcsolva a sütőt.
10. A maradék bagettet vágjuk kockára, és szórjuk ugyanarra a tepsire, amin a szeleteket pirítottuk. Keverjük össze a maradék 1 evőkanál olvasztott vajat és a maradék ½ evőkanél fokhagymát, és locsoljuk a kenyérkockákra. Sózzuk, borsozzuk. Alaposan keverjük össze. Tegyük be a sütőbe, és 10-15 perc alatt pirítsuk aranybarnára. Vegyük ki a sütőből, és tegyük félre, most is hagyjuk bekapcsolva sütőt.
11. Fél csésze sajtot szórjunk rá a sütőtálban lévő kenyérszeletekre.
12. Egyenletesen terítsük rá a hagymás keveréket, majd szórjuk meg a pirított kenyérkockákkal.
13. A tetejére szórjuk rá a maradék sajtot.
14. Tegyük be a sütőbe, és 20 perc alatt süssük meg.
15. 10 percig hagyjuk hűlni, majd tálaljuk.
Forrás: www.cookingontheweekends.com