Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Hagymás-gombás rakottas

Sajttal és pirított bagettel a tetején
2016. november 22.

Hozzávalók

  • Olívaolaj a serpenyőbe
  • 800g gyöngyhagyma
  • 225g megmosott és megszárított, vékonyra szeletelt gomba
  • 1 ½ evőkanál friss, apróra vágott kakukkfű
  • 2 csésze marha alaplé
  • ½ csésze száraz vörösbor
  • 5 evőkanál sózatlan, puha vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 francia bagett
  • 1 ½ evőkanál zúzott fokhagyma
  • 1 ½ csésze reszelt, svájci sajt
  • só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és alulról a harmadik sínre tegyük a rácsot.

2. Pucoljuk meg a hagymát, és öntsünk olívaolajat egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon kezdjük el melegíteni.

3. Adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk 15-20 percig, amíg finoman megkaramellizálódik.

4. Öntsünk még egy kis olívaolajat a serpenyőbe, és adjuk hozzá a gombát. Néha keverjük meg, és 10 perc alatt pároljuk, és enyhén pirítsuk meg. Keverjük hozzá a kakukkfüvet, és főzzük további fél percig.

5. Vegyük lejjebb a hőfokot, és öntsük bele az alaplevet, hogy egy fakanállal minden lepirult darabot fel tudjuk szedni a serpenyő aljáról. Nagy lángon forraljuk fel. Vegyük vissza a hőfokot, és lassan főzzük tovább.

6. Közben olvasszunk meg 2 evőkanál vajat egy kis serpenyőben. Alacsony lángon keverjük hozzá a lisztet. Ezzel fogjuk besűríteni a szószt.

7. Könnyű mozdulatokkal keverjük a rántást a hagymához. Nagy lángon újra forraljuk fel. Ahogy felforrt, vegyük a legkisebbre a lángot, és fedő nélkül lassan főzzük 15 percen át. Sózzuk, borsozzuk.

8. Amíg a szósz fő, vágjuk fel a bagett ¾ részét vékony szeletekre. Helyezzük a szeleteket egy tepsire, és tegyük félre.

9. Egy kis tálban keverjünk össze 2 evőkanál vajat 1 evőkanál fokhagymával, és kenjük meg vele a kenyérszeleteket. Sózzuk, borsozzuk, és tegyük be az előmelegített sütőbe 10-15 percre, amíg a szeletek széle megbarnul. Vegyük ki a sütőből, és tegyük a megpirított kenyérszeleteket a kivajazott sütőtál aljába. Tegyük félre, és hagyjuk bekapcsolva a sütőt.

10. A maradék bagettet vágjuk kockára, és szórjuk ugyanarra a tepsire, amin a szeleteket pirítottuk. Keverjük össze a maradék 1 evőkanál olvasztott vajat és a maradék ½ evőkanél fokhagymát, és locsoljuk a kenyérkockákra. Sózzuk, borsozzuk. Alaposan keverjük össze. Tegyük be a sütőbe, és 10-15 perc alatt pirítsuk aranybarnára. Vegyük ki a sütőből, és tegyük félre, most is hagyjuk bekapcsolva sütőt.

11. Fél csésze sajtot szórjunk rá a sütőtálban lévő kenyérszeletekre.

12. Egyenletesen terítsük rá a hagymás keveréket, majd szórjuk meg a pirított kenyérkockákkal.

13. A tetejére szórjuk rá a maradék sajtot.

14. Tegyük be a sütőbe, és 20 perc alatt süssük meg.

15. 10 percig hagyjuk hűlni, majd tálaljuk.

 

Forrás: www.cookingontheweekends.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Keménytojás Moghlai szószban

Keménytojás Moghlai szószban

Indiai fűszerezésű étel. Nagy előnye, hogy villámgyorsan elkészíthető és óriási sikert arathatunk vele.
Gluténmentes naan kenyér

Gluténmentes naan kenyér

Gyors curryhez, vöröslencse leveshez szoktam készíteni, és kellemesen puha állagát egész nap megőrzi, úgyhogy ha reggel kisütöm, és magammal viszem a munkahelyre, az ebédhez még tökéletes.
Feketeribizli borsos cékla

Feketeribizli borsos cékla

A megszokottól kicsit eltérő ízek feldobják a hétköznapokat. A céklát ezúttal feketeribizli ecettel ízesítettem, és hogy a gyümölcsös ízt még jobban kihangsúlyozzam, feketeribizli borsot szórtam rá és aszalt szilvát vagdostam a tetejére. Az ecetet helyettesíthetjük fehér balzsamecettel vagy bármilyen gyümölcsös ecettel (pl. alma, málna). Különleges bors hiányában használjunk szecsuáni borsot, az kiemeli a cékla édeskésségét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.