
Gyümölcsös tarte (gluténmentes)
Hozzávalók
- A linzerhez:
- 8 dkg rizsliszt
- 3 dkg ragacsos rizsliszt
- 2 dkg cirokliszt
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 3 dkg őrölt mandula
- ½ teáskanál xantán
- ¼ teáskanál só
- 5 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj
- 1 tojás
- ½ teáskanál mandulakivonat
- A krémhez
- 2 ½ dl tej
- 3 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- ½ vaníliarúd, a magjai kikaparva
- A tetejére néhány maréknyi bogyós gyümölcs, vegyesen
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk 8 db 8 cm átmérőjű gyümölcstorta formát.
Egy tálban összekeverjük a liszteket, a keményítőket, a mandulát, a xantángumit és a sót.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Beledolgozzuk a tojást, majd belekeverjük a lisztkeveréket. A masszát 8 egyforma golyóra osztjuk, és a formákba nyomkodjuk úgy, hogy annak a falára is feljöjjenek. Villával megszurkáljuk, aztán 20 percre betesszük a mélyhűtőbe (vagy 2-3 napra a hűtőbe). Onnan kivéve kb. 15 perc alatt megsütjük.
A krémhez egy lábosban a tej felét forrpontig hevítjük a kikapart vaníliamagokkal, majd legalább ½ órát állni hagyjuk. Ezután újra forrpontig melegítjük a folyadékot.
A tej másik felét elkeverjük a cukor felével, a tojássárgákkal és a kukoricakeményítővel. Lassan, folyamatos kézi habverős keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró vaníliás tejet, majd mehet vissza az egész a lábosba. Alacsony tűzön, folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Addig keverjük, amíg kissé kihűl, aztán szétosztjuk a linzerkosarakban. (Ha nem használjuk fel azonnal, tegyünk a tetejére frissentartó fóliát, hogy nem bőrösödjön meg.)
A vaníliakrémet tálalás előtt megpakoljuk a gyümölcsökkel.