Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyümölcsös tarte (gluténmentes)

Nyári alapdesszert: mandulás linzerkosárkában könnyű vaníliakrém, rajta friss gyümölcs. A kosárka kiválóan fagyasztható, érdemes belőle egyszerre nagyobb adagot sütni!
2016. június 24.

Hozzávalók

  • A linzerhez:
  • 8 dkg rizsliszt
  • 3 dkg ragacsos rizsliszt
  • 2 dkg cirokliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 3 dkg őrölt mandula
  • ½ teáskanál xantán
  • ¼ teáskanál só
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • ½ teáskanál mandulakivonat
  • A krémhez
  • 2 ½ dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • ½ vaníliarúd, a magjai kikaparva
  • A tetejére néhány maréknyi bogyós gyümölcs, vegyesen

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk 8 db 8 cm átmérőjű gyümölcstorta formát.

Egy tálban összekeverjük a liszteket, a keményítőket, a mandulát, a xantángumit és a sót.

A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Beledolgozzuk a tojást, majd belekeverjük a lisztkeveréket. A masszát 8 egyforma golyóra osztjuk, és a formákba nyomkodjuk úgy, hogy annak a falára is feljöjjenek. Villával megszurkáljuk, aztán 20 percre betesszük a mélyhűtőbe (vagy 2-3 napra a hűtőbe). Onnan kivéve kb. 15 perc alatt megsütjük.

A krémhez egy lábosban a tej felét forrpontig hevítjük a kikapart vaníliamagokkal, majd legalább ½ órát állni hagyjuk. Ezután újra forrpontig melegítjük a folyadékot.

A tej másik felét elkeverjük a cukor felével, a tojássárgákkal és a kukoricakeményítővel. Lassan, folyamatos kézi habverős keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró vaníliás tejet, majd mehet vissza az egész a lábosba. Alacsony tűzön, folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Addig keverjük, amíg kissé kihűl, aztán szétosztjuk a linzerkosarakban. (Ha nem használjuk fel azonnal, tegyünk a tetejére frissentartó fóliát, hogy nem bőrösödjön meg.)

A vaníliakrémet tálalás előtt megpakoljuk a gyümölcsökkel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Krémes gyümölcszselé (gluténmentes)

Krémes gyümölcszselé (gluténmentes)

Látványos, gyors, sütés nélküli gyümölcsös desszert. Használjunk hozzá szilikonos muffinformát, és zselatin helyett készítsük agar-agarral.
Epres-rebarbarás süti (gluténmentes)

Epres-rebarbarás süti (gluténmentes)

A keményítővel elkevert rebarbarás eper finom, krémes, pudingszerű réteget képez a süti alján.
Szedres-mangós tarte

Szedres-mangós tarte

Egy óriási mangóból kirakott rózsa a dísze ennek az egyszerű, krémes tarte-nak. Elkészítése egyszerűbb, mint gondolnánk. Készülhet csak mangóval, de ha elfogy, mielőtt a széléig érnénk, bátran egészítsük ki más gyümölccsel, befőttel, vagy akár kekszdarabokkal, szeletelt mandulával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!