
Gyümölcskenyér kell az ünnepi asztalra, ugye? Próbáljátok ki ezt az isteni mákos-almás verziót!
Hozzávalók
- 2 nagy alma
- 1 teáskanál citromlé
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl olaj
- 10 dkg liszt + 1 teáskanál az aszalványokhoz
- 10 dkg őrölt mák
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 5 dkg aszalt meggy
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- A díszítéshez:
- 10 dkg étcsoki
- 1 kávéskanál olaj
- 1 kis marék fahéjba forgatott mogyoró
- díszítőcukrok
Elkészítés
Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kb. 35 dkg-nyi mennyiséget kell kapnunk (mérjük ki, a levet ne nyomkodjuk ki!). Meglocsoljuk a citromlével.
A tojásokat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és az olajjal.
A lisztben elvegyítjük az őrölt mákot, a sütőport, a fahéjat és a sót.
A lisztes keveréket a tojásos elegyhez keverjük, végül hozzáforgatjuk a reszelt almát és a maradék lisztben megforgatott meggyet, mazsolát és narancshéjat.
A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt téglalap alakú formába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Mivel lágy tészta, szükség lesz kb. 50 perc-1 óra sütési időre, az 50 perc eltelte után tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe átsült-e. (Ha nagyon pirulna, a 25-30. perctől nyugodtan letakarhatjuk alufóliával a tetejét.)
A kész sütit a formában hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt követően rácsra tesszük. Közben az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal.
A csokit a gyümölcskenyér tetejére csorgatjuk, majd megszórjuk a mogyoróval és a tetszőleges díszítő cukrokkal. Megvárjuk, hogy teljesen megdermedjen a csokiréteg, és csak ezt követően szeleteljük fel.