Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyümölcskenyér kell az ünnepi asztalra, ugye? Próbáljátok ki ezt az isteni mákos-almás verziót!

És még egy fontos dolog: sokan azért nem szeretik az efféle sütiket, mert túlságosan száraznak tartják. Mindenkit megnyugtathatok: ez a kenyérke nagyon-nagyon puha és szaftos az almától és a hozzáadott olajtól.
2017. december 20.

Hozzávalók

  • 2 nagy alma
  • 1 teáskanál citromlé
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg liszt + 1 teáskanál az aszalványokhoz
  • 10 dkg őrölt mák
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 5 dkg aszalt meggy
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg étcsoki
  • 1 kávéskanál olaj
  • 1 kis marék fahéjba forgatott mogyoró
  • díszítőcukrok

Elkészítés

Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kb. 35 dkg-nyi mennyiséget kell kapnunk (mérjük ki, a levet ne nyomkodjuk ki!). Meglocsoljuk a citromlével.

A tojásokat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és az olajjal.

A lisztben elvegyítjük az őrölt mákot, a sütőport, a fahéjat és a sót.

A lisztes keveréket a tojásos elegyhez keverjük, végül hozzáforgatjuk a reszelt almát és a maradék lisztben megforgatott meggyet, mazsolát és narancshéjat.

A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt téglalap alakú formába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Mivel lágy tészta, szükség lesz kb. 50 perc-1 óra sütési időre, az 50 perc eltelte után tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe átsült-e. (Ha nagyon pirulna, a 25-30. perctől nyugodtan letakarhatjuk alufóliával a tetejét.)

A kész sütit a formában hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt követően rácsra tesszük. Közben az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal.

A csokit a gyümölcskenyér tetejére csorgatjuk, majd megszórjuk a mogyoróval és a tetszőleges díszítő cukrokkal. Megvárjuk, hogy teljesen megdermedjen a csokiréteg, és csak ezt követően szeleteljük fel.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!