Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyöngypraliné

Adásban volt: 2015. október 5.
A recepthez tartozó videó
Haraszti Andor, a Szamos Csokoládéműhely bonbonmestere mutat egy házilag is elkészíthető desszertet, ami ráadásul még nagyon látványos is. Sok türelem és alkohol kell hozzá, ami garancia a pozitív végkifejletre.
2015. október 5.

Hozzávalók

  • Krém:
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 20 dk 70%-os étcsokoládé
  • 72 g konyak
  • konyakba áztatott meggy ízlés szerint
  • Bevonáshoz:
  • 30 dkg 70%-os étcsokoládé
  • 30 dkg fehér csokoládé

Elkészítés

A tejszínt kíméletesen felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük egy kézi habverővel, nehogy leégjen. Ha felforrt, ráöntjük a tej- és az étcsokoládé keverékére, és egyneműre keverjük.
Hozzáöntjük a 72 g konyakot, és a majdnem pépesre aprított konyakos meggyet. Az így elkészült krémet 24 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap a csokoládékrémet habzsákba töltjük és egy sütőpapírral bélelt tesibe kis halmokat nyomkodunk belőle. Majd újra hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjenek.
A hűtőből kivéve, kézzel szabályos pralinégolyócskákat formázunk a csokoládé kupacokból.

A 30dkg étcsokoládé 2/3-át vízgőz fölött megolvasztjuk. Ha már folyós, hozzákeverjük az egészben maradt 1/3-ot is, amíg el nem olvad az is. Ezzel jól összecsokizzuk a kezünket, a pralinégolyókat pedig egyenként megforgatva a tenyerünkben, bevonjuk a csokiréteggel vékonyan. Majd újra mehet a hűtőszekrénybe.

Közben a fehér csokoládé 2/3-át is felolvasztjuk vízgőz fölött, majd a maradék 1/3-ot hozzákeverve összeolvasztjuk őket.

A megdermedt trüffel golyókat, ezúttal merítő villa segítségével belemártjuk az olvasztott étcsokoládéba, majd sütőpapíron hagyjuk megkeményedni. Hűtőszekrénybe tesszük..

Pár perc után kivesszük és jöhet a spínelés: egy celofán zacskóba tesszük az olvasztott fehér csokoládét és vékony csíkokat rajzolunk a pralinékra.

Utolsó lépésként bonbon formába fehér csokoládét töltünk a forma feléig és erre ültetjük rá a pralinégolyókat úgy, hogy kinyomja maga alól a fehér csokoládét. 10-15 percre mehet a hűtőszekrénybe és egyszerűen kifordítjuk a formából.

Szamos logó

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Mautner Zsófi

Mautner Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Ünnepi narancsos csokoládé trüffel

Ünnepi narancsos csokoládé trüffel

Csinos, házi bonbonok kedvünk szerint ízesítve, díszítve.
Praliné túra a Csokoládé Múzeumban

Praliné túra a Csokoládé Múzeumban

2015. január 31.
A program során visszarepülhetünk az elmúlt évszázadok arisztokratikus csokoládé világába. Itt nem érvényes a "mindent a szemnek, semmit a kéznek!" felszólítás, hiszen a végigkóstolhatjuk az egész múzeumot.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!