Gyömbéres kókuszkocka ananászkompóttal

Hozzávalók
- Tészta:
- 16 dkg vaj
- 3 tojásfehérje
- 1 ek méz
- 1 vaníliarúd
- 5 dkg mandulaliszt
- 5 dkg finomliszt
- 5 dkg porcukor
- Bevonómassza:
- 0,5 dl tej
- 5 dkg tejcsokoládé
- 5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- Ananászkompót:
- 1 db érett ananász
- kevés gyömbér
- 1 ek barna cukor
- 1 lime
- kókuszreszelék
Elkészítés
Tészta
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, majd belekaparjuk egy vaníliarúd belsejét. Folyamatos kevergetve aranybarnára karamellizáljuk, majd gyorsan átöntjük egy hideg lábosba.
Közben egy edényben összekeverjük a száraz anyagokat: mandulaliszt, porcukor és finomliszt. Csipet sót is teszünk bele.
A tojásokat szétválasztjuk – sárgáját ebben a receptben nem használjuk -, a fehérjét kézi habverővel habosítjuk, de nem verjük kemény habbá, és a mézzel együtt hozzáöntjük a száraz részhez, majd alaposan elkeverjük. Ezután folyamatosan kevergetve, belecsurgatjuk a pirított, folyékony vajat. Egyneműre keverjük az egészet.
A formát kivajazzuk, kilisztezzük és beletöltjük a tésztát. Félóra pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben, 30 percig sütjük.
Ananászkompót
A fél ananászt meghámozzuk, felkockázzuk és egy serpenyőben, barna cukkorral, lime levével és a felaprított gyömbérrel megpároljuk, kompótot készítünk. Kb. 2-3 perc alatt puhul megfelelőre az ananász.
Csokimáz
Egy lábosban elkezdjük melegíteni a tejet, beleszórjuk a kétféle csokoládét, és megvárjuk, míg fölolvad.
Összeállítás
A kihűlt tésztát kockákra vágjuk, rászórjuk az ananászdarabokat, meglocsoljuk a csokimázzal és kókuszreszeléket szórunk rá.
