Gyökérzöldség leves - Kenchinjiru

Hozzávalók
- ¼ csomag kemény tofu
- ¼ sörretek és friss zöldje fölaprítva
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 kisebb krumpli
- 2 db szárított shiitake gomba vízben feloldva
- ¼ póréhagyma
- fél ek szezámolaj
- szójaszósz
- 1 tk pirított szezámolaj
- ½ l alaplé eredetileg dashi (algával főzött, vegán) alaplé
- 1 ek mirin, szaké vagy vodka
Elkészítés
Egy nagy fazékban hevítsük fel az olajat, és pirítsuk meg rajta a répát, a krumplit, a shiitake gombát, a sörretket és a póréhagymát. Öntsük föl a dashi (algával dúsított, vegán) alaplével és forraljuk föl. Ekkor vegyük takarékra, és öntsük hozzá a mirint, a shoyut, és főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Végül szórjuk a leveshbe a kézzel darabokra tépett (2-3 cm nagyságú) tofut. Tálaláskor öntözzük meg a tetejét pirított szezámolajjal.