
Gulyásleves
A gulyásleves mint számos más magyaros recept, sokféleképpen készülhet, nemcsak az „ahány ház, annyi szokás” elv alapján, hanem tájegységenként változó hozzávalókkal. Fűszerpaprika és a hús, talán ez a közös az összesben, „lelkileg” pedig mindegyik otthonos, házias íz, amelyre a világ bármely táján számíthatunk. Azért is mondom ezt, mert én most épp Floridából írom e sorokat, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy teljes menüt, gulyáslevest és mákos tésztát terveztem mára, de sajnos mákot egyelőre nem találtam. Így marad a gulyásleves, amelyhez viszont szerencsére mindent be tudtam szerezni.
Hozzávalók
4 személyre- A leveshez:
- 1 ek. zsiradék (ha lehet, ne olívaolaj)
- 2 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 ½ ek. fűszerpaprika (néha a ½ evőkanalat füstölt paprikával helyettesítem)
- 1 paradicsom felkockázva
- 1 tv-paprika felkockázva
- 2 babérlevél
- 1-2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 tk. őrölt fűszerkömény (vagy ízlés szerint)
- 65 dkg kockázott marhalapocka, lábszár, esetleg comb
- 2 nagyobb sárgarépa felkarikázva
- 1 fehérrépa felkarikázva
- 1 zellergumó felkockázva
- só, bors
- petrezselyem a tálaláshoz
- csípős paprika a tálaláshoz
- A csipetkéhez:
- 1 tojás
- liszt, amennyit felvesz (kb. 8 dkg)
- csipet só
Elkészítés
Hevítsd fel közepes lángon a zsiradékot egy nagyobb lábosban. Az apróra vágott hagymát pár perc alatt párold üvegesre, majd add hozzá a fűszerpaprikát, keverd el, ezután a paradicsomot és a paprikát, végül öntsd fel 1 dl vízzel. Forrald fel, majd főzd addig, amíg a víz elpárolog, és az egész keverék zsírjára sül, így nagyon jó ízes lesz.
Ekkor add hozzá a húst, keverd át, majd öntsd fel kb. 1 l vízzel. Sózd, borsozd, főzd 1 ½ órát, ezután add hozzá a zöldségeket, majd főzd további 45 percet.
Ezalatt készítsd el a csipetkét: keverd össze a tojást annyi liszttel, amennyit felvesz, valamint egy csipet sóval. Gyúrd addig, amíg rugalmas tésztát nem kapsz, amely már nem ragacsos. Ha a hús is és a zöldségek is megpuhultak, csipkedd bele a csipetkét a levesbe, és főzd készre 2-3 perc alatt.
Petrezselyemmel megszórva, valamint felkarikázott csípős paprikával tálald.