Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gulyásleves

Őszre mindig jó
2018. október 15.

A gulyásleves mint számos más magyaros recept, sokféleképpen készülhet, nemcsak az  „ahány ház, annyi szokás” elv alapján, hanem tájegységenként változó hozzávalókkal. Fűszerpaprika és a hús, talán ez a közös az összesben, „lelkileg” pedig mindegyik otthonos, házias íz, amelyre a világ bármely táján számíthatunk. Azért is mondom ezt, mert én most épp Floridából írom e sorokat, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy teljes menüt, gulyáslevest és mákos tésztát terveztem mára, de sajnos mákot egyelőre nem találtam. Így marad a gulyásleves, amelyhez viszont szerencsére mindent be tudtam szerezni.

Hozzávalók

4 személyre
  • A leveshez:
  • 1 ek. zsiradék (ha lehet, ne olívaolaj)
  • 2 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 ½ ek. fűszerpaprika (néha a ½ evőkanalat füstölt paprikával helyettesítem)
  • 1 paradicsom felkockázva
  • 1 tv-paprika felkockázva
  • 2 babérlevél
  • 1-2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 tk. őrölt fűszerkömény (vagy ízlés szerint)
  • 65 dkg kockázott marhalapocka, lábszár, esetleg comb
  • 2 nagyobb sárgarépa felkarikázva
  • 1 fehérrépa felkarikázva
  • 1 zellergumó felkockázva
  • só, bors
  • petrezselyem a tálaláshoz
  • csípős paprika a tálaláshoz
  • A csipetkéhez:
  • 1 tojás
  • liszt, amennyit felvesz (kb. 8 dkg)
  • csipet só

Elkészítés

Hevítsd fel közepes lángon a zsiradékot egy nagyobb lábosban. Az apróra vágott hagymát pár perc alatt párold üvegesre, majd add hozzá a fűszerpaprikát, keverd el, ezután a paradicsomot és a paprikát, végül öntsd fel 1 dl vízzel. Forrald fel, majd főzd addig, amíg a víz elpárolog, és az egész keverék zsírjára sül, így nagyon jó ízes lesz.

Ekkor add hozzá a húst, keverd át, majd öntsd fel kb. 1 l vízzel. Sózd, borsozd, főzd 1 ½ órát, ezután add hozzá a zöldségeket, majd főzd további 45 percet.

Ezalatt készítsd el a csipetkét: keverd össze a tojást annyi liszttel, amennyit felvesz, valamint egy csipet sóval. Gyúrd addig, amíg rugalmas tésztát nem kapsz, amely már nem ragacsos. Ha a hús is és a zöldségek is megpuhultak, csipkedd bele a csipetkét a levesbe, és főzd készre 2-3 perc alatt.

Petrezselyemmel megszórva, valamint felkarikázott csípős paprikával tálald.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Turbó csirke

Turbó csirke

A szavazás eredménye Sára tálalásában.
A chicken noodle soup, vagyis csirkés tésztaleves

A chicken noodle soup, vagyis csirkés tésztaleves

Ez az amerikai csirkeleves többek között attól lesz kicsit más, hogy a csirkét előtte megpirítjuk.
Sült paprikás paradicsomleves kecskesajtos galuskával

Sült paprikás paradicsomleves kecskesajtos galuskával

Biztosan nem ismerted, de imádni fogod.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!