Grillezett makréla, sült céklával és tormás tejföllel

Hozzávalók
- Grillezett makréla:
- 1 makréla (kb. 30 dkg)
- 1 fej cékla
- friss kakukkfű
- 2-3 gerezd fokhagyma
- durva szemcsés tengeri só
- olívaolaj
- balzsamecet
- friss torma
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kapor
- 1 db citrom
- bors
- 1 db lime
- 1 db újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
Grillezett makréla
A halat kifilézzük: az úszója mögött mindkét oldalon bevágjuk, és a gerince mentén végig lefejtük a húst a farokúszó felé haladva. A filékből kiszedjük a benne maradt szálkákat.
Ha egészben sütjük, az uszonyokat mindenképpen vágjuk le róla és a húsát több helyen vágjuk be, hogy a pác mindenhol át tudja majd járni.
Egy hóálló tálba tesszük, rányomjuk egy fél citrom levét, megszórjuk durva szemű tengeri sóval, az apróra vágott fokhagymával és a felaprított petrezselyemmel. Frissen őrölt borssal beszórjuk és jól beleforgatjuk a citromos pácba, kívül és belül is. Sütőben 50 perc alatt mindkét oldalát készre sütjük.
Sült cékla és tormás tejföl
A céklát egészben megsütjük és nagyobb darabokra vágjuk.
A tejfölt megsózzuk és belekeverjük az apróra vágott friss kaprot és belereszeljük a friss tormát is.
A grillezett makrélát tálalás előtt megszórjuk még sóval és locsolhatunk rá pár csepp friss citromlevet, olívsolajat és balzsamecetet is.
