Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Grillezett makréla, sült céklával és tormás tejföllel

Adásban volt: 2016. március 7.
A recepthez tartozó videó
Könnyű és egészséges ebéd vagy vendégváró vacsora. A tormás-tejfölös köret igazán megdobja az összhatást.
2016. március 13.

Hozzávalók

  • Grillezett makréla:
  • 1 makréla (kb. 30 dkg)
  • 1 fej cékla
  • friss kakukkfű
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • durva szemcsés tengeri só
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • friss torma
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor
  • 1 db citrom
  • bors
  • 1 db lime
  • 1 db újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

Grillezett makréla

A halat kifilézzük: az úszója mögött mindkét oldalon bevágjuk, és a gerince mentén végig lefejtük a húst a farokúszó felé haladva. A filékből kiszedjük a benne maradt szálkákat.
Ha egészben sütjük, az uszonyokat mindenképpen vágjuk le róla és a húsát több helyen vágjuk be, hogy a pác mindenhol át tudja majd járni.
Egy hóálló tálba tesszük, rányomjuk egy fél citrom levét, megszórjuk durva szemű tengeri sóval, az apróra vágott fokhagymával és a felaprított petrezselyemmel. Frissen őrölt borssal beszórjuk és jól beleforgatjuk a citromos pácba, kívül és belül is. Sütőben 50 perc alatt mindkét oldalát készre sütjük.

Sült cékla és tormás tejföl

A céklát egészben megsütjük és nagyobb darabokra vágjuk.
A tejfölt megsózzuk és belekeverjük az apróra vágott friss kaprot és belereszeljük a friss tormát is.

A grillezett makrélát tálalás előtt megszórjuk még sóval és locsolhatunk rá pár csepp friss citromlevet, olívsolajat és balzsamecetet is.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Baconbe gyöngyölt szürkeharcsa filé, tavaszi főzelékkel

Baconbe gyöngyölt szürkeharcsa filé, tavaszi főzelékkel

Modern és trendi főzelék, lisztes habarás nélkül. Friss, tavaszi, egészséges és nagyon finom.
Roston sült lazac zöldborsópürével

Roston sült lazac zöldborsópürével

A Barátok Közt egykori Emmája, Marenec Fruzsina, könnyű helyzetben van, ha főzésről van szó, hiszen édesanyja nem csak hasznos és praktikus tanácsokkal látja el a szülői házból, hanem házi készítésű vajjal is hozzájárul Fruzsi egészséges táplálkozásához.
Így süssük a fagyasztott halat

Így süssük a fagyasztott halat

A legtöbben sejtik, hogy a tengeri halak egy része fagyasztva érkezik hozzánk, hiszen nincs elég közel a tenger, hogy időben idejussanak. Jó esetben a kereskedő jelzi is, hogy az újrafagyasztás nem ajánlott, hiszen kiolvasztott halat vásárolunk. Pataky Péter megmutatja, mit tegyünk, hogy a kiolvadt hal ne legyen túl nedves, és ne essen szét a sütés során. Ezt a trükköt akkor is alkalmazhatjuk, ha mi magunk olvasztjuk ki a halat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!