Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gougères, a gluténmentes sós fánk

Az égetett tésztából nemcsak édes finomságokat – pl. képviselőfánk, profiterol vagy churros –, hanem sós falatokat is süthetünk. Ez a francia fánkocska habkönnyű, és bármilyen sós krémmel tölthető.
2016. január 23.

Hozzávalók

28 db
  • 1 dl víz
  • 1½ dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 1 nagy csipet só
  • 10 dkg fehér rizsliszt
  • 4 dkg kukoricakeményítő
  • ¼ teáskanál xantángumi
  • 4 nagy tojás
  • 10 dkg pecorino sajt, reszelve
  • frissen őrölt bors és szerecsendió
  • a tetejére reszelt pecorino sajt

Elkészítés

A  sütőt előmelegítjük 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk 2 nagy sütőlemezt.

Egy lábosban összeforraljuk a vizet, a tejet, a vajat és a sót. Beleszórjuk a kukoricakeményítővel és xantánnal elkevert lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától (kb. 2 perc).

A tésztát áttesszük egy robotgép keverőtáljába, és 1-2 percig hűlni hagyjuk.

Egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, aztán a reszelt sajtot. Ízesítjük borssal és szerecsendióval.

A tésztából vizes evőkanállal vagy fagyikanállal diónyi gombócokat teszünk a sütőlemezre egymástól kb. 4 cm távolságra. Kevés reszelt sajttal meghintjük, és kb. 25 perc alatt megsütjük.

Tipp:a puffancsok kiválóan bírják a fagyasztást. Kiolvasztás után érdemes forró sütőben kicsit meglangyosítani, úgy tálalani.

Töltelék variációk:
– füstölt lazac+natúr sajtkrém+snidling
– szardínia+natúr sajtkrém+kapor+kapribogyó
– sonkahab (sonka+mustár+tejszín+bazsalikom)
– cukkinikrém (sült cukkini+fokhagyma+tahini)

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mákos, szilvás lepény (gluténmentes)

Mákos, szilvás lepény (gluténmentes)

Van abban valami egészen csodálatos, amikor a szilva leve átitat egy piskótát, és a fahéjjal keveredve omlós lesz. Ugye? Pofonegyszerű gluténmentes lepény.

Portrépercek: Kollár Anita, a Gluténmentes és finom! szerzője

A papírízűtől a finomig kísérletezett a nagysikerű szakácskönyv, a Gluténmentes és finom! szerzője. Kollár Anita elképzelhetetlenek tartotta, hogy kedvenceit nem eheti többé, ezért kitartóan sütött és tesztelt. Nagy szerencsénk, hogy mindezt meg is írta, mert így bárki is kerül ilyen helyzetbe, már eleve középfokról indul Anita könyvével.
Kukoricás, cukkinis palacsinta (gluténmentes)

Kukoricás, cukkinis palacsinta (gluténmentes)

Gyors és egészséges partikaja, ami a belekevert cukkini nedvességtartalma miatt nem szárad ki, ezért akár előre elkészíthető, és langyos sütőben melegen tartható.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!