
Gougères, a gluténmentes sós fánk
Hozzávalók
28 db- 1 dl víz
- 1½ dl tej
- 12 dkg vaj
- 1 nagy csipet só
- 10 dkg fehér rizsliszt
- 4 dkg kukoricakeményítő
- ¼ teáskanál xantángumi
- 4 nagy tojás
- 10 dkg pecorino sajt, reszelve
- frissen őrölt bors és szerecsendió
- a tetejére reszelt pecorino sajt
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk 2 nagy sütőlemezt.
Egy lábosban összeforraljuk a vizet, a tejet, a vajat és a sót. Beleszórjuk a kukoricakeményítővel és xantánnal elkevert lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától (kb. 2 perc).
A tésztát áttesszük egy robotgép keverőtáljába, és 1-2 percig hűlni hagyjuk.
Egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, aztán a reszelt sajtot. Ízesítjük borssal és szerecsendióval.
A tésztából vizes evőkanállal vagy fagyikanállal diónyi gombócokat teszünk a sütőlemezre egymástól kb. 4 cm távolságra. Kevés reszelt sajttal meghintjük, és kb. 25 perc alatt megsütjük.
Tipp:a puffancsok kiválóan bírják a fagyasztást. Kiolvasztás után érdemes forró sütőben kicsit meglangyosítani, úgy tálalani.
Töltelék variációk:
– füstölt lazac+natúr sajtkrém+snidling
– szardínia+natúr sajtkrém+kapor+kapribogyó
– sonkahab (sonka+mustár+tejszín+bazsalikom)
– cukkinikrém (sült cukkini+fokhagyma+tahini)