
Gorgonzolás-gombás rizottó
Az olaszok kedvenc rizsétele szuper egyszerű egytálétel, amit ízlésünk szerint variálhatunk kedvenc alapanyagainkkal. Ezúttal csiperkegombával és a jellegzetes ízű gorgonzola sajttal.
Hozzávalók
2 adaghoz- 1 ek. kókuszolaj
- ½ fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg csiperkegomba
- 20 dkg rizottó rizs
- himalája só
- őrölt bors
- 1 l zöldség alaplé
- 1 dl száraz fehérbor
- 2,5 dkg sörélesztő pehely
- 4 dkg gorgonzola sajt
- parmezán sajt
- friss petrezselyem
Elkészítés
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk, a csiperkegombát pedig alaposan megmossuk és felszeleteljük. Néhány szeletet félreteszünk a díszítéshez.
Egy főzőedényben kókuszolajat hevítünk, és megfonnyasztjuk rajta a vörös- és fokhagymát. Amint pirulni kezdenek, hozzáadjuk a felszeletelt csiperkegombát is, és tovább pirítjuk. Beleöntjük a rizottó rizst, sózzuk, borsozzuk, végül felöntjük annyi alaplével, amennyi éppen ellepi. Közepes lángon hagyjuk megpuhulni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplét és a fehérbort, amint a rizs felvette a folyadékot. Kb. 20 perc alatt teljesen puhára főzzük. A végén belekeverjük a sörélesztő pelyhet és a gorgonzolát a sajtos jellegért és a plusz fehérjetartalomért.
A maradék felszeletelt csiperkegombát kókuszolajjal vékonyan kiolajozott serpenyőben megpirítjuk, sózzuk és borsozzuk.
Tálalásnál a rizottót ízlés szerint megszórjuk parmezánnal és friss aprított petrezselyemmel, valamint a pirított gombával.