Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gorgonzolás-gombás rizottó

Íme egy krémes finomság, ha húsmentes ebédet terveztek.
2019. február 11.

Az olaszok kedvenc rizsétele szuper egyszerű egytálétel, amit ízlésünk szerint variálhatunk kedvenc alapanyagainkkal. Ezúttal csiperkegombával és a jellegzetes ízű gorgonzola sajttal.

Hozzávalók

2 adaghoz
  • 1 ek. kókuszolaj
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 20 dkg rizottó rizs
  • himalája só
  • őrölt bors
  • 1 l zöldség alaplé
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2,5 dkg sörélesztő pehely
  • 4 dkg gorgonzola sajt
  • parmezán sajt
  • friss petrezselyem

Elkészítés

A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk, a csiperkegombát pedig alaposan megmossuk és felszeleteljük. Néhány szeletet félreteszünk a díszítéshez.

Egy főzőedényben kókuszolajat hevítünk, és megfonnyasztjuk rajta a vörös- és fokhagymát. Amint pirulni kezdenek, hozzáadjuk a felszeletelt csiperkegombát is, és tovább pirítjuk. Beleöntjük a rizottó rizst, sózzuk, borsozzuk, végül felöntjük annyi alaplével, amennyi éppen ellepi. Közepes lángon hagyjuk megpuhulni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplét és a fehérbort, amint a rizs felvette a folyadékot. Kb. 20 perc alatt teljesen puhára főzzük. A végén belekeverjük a sörélesztő pelyhet és a gorgonzolát a sajtos jellegért és a plusz fehérjetartalomért.

A maradék felszeletelt csiperkegombát kókuszolajjal vékonyan kiolajozott serpenyőben megpirítjuk, sózzuk és borsozzuk.

Tálalásnál a rizottót ízlés szerint megszórjuk parmezánnal és friss aprított petrezselyemmel, valamint a pirított gombával.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Paradicsomszószban párolt halfilé

Paradicsomszószban párolt halfilé

Ne feledkezzetek el a rendszeres halfogyasztás fontosságáról!
Sültkarfiol-krémleves

Sültkarfiol-krémleves

Sütőben ropogósra sült karfiollal a legfinomabb.
Csirkés fodros kel saláta

Csirkés fodros kel saláta

Színpompás és vitamindús saláta, hogy jól induljon a hetetek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!