Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gorgonzolakrémes, morzsás brokkoli

Adásban volt: 2014. január 21.
A recepthez tartozó videó
A szerecsendióval ízesített, tejszínes, gorgonzolás mártásban sült brokkoli tökéletes ebéd vagy vacsora, amit még kiadósabbá tehetünk, főtt tésztával, húsevőknek pedig pompás köret.
2016. január 1.

Hozzávalók

2-4 személyre
  • 1/2 kg brokkoli
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg gorgonzola (vagy más kéksajt)
  • 2-3 ek száraz vermut (vagy sherry, vagy fehérbor) - elhagyható

  • bors
  • szerecsendió
  • 3 dkg mandula
  • 10 dkg pankómorzsa
  • diónyi vaj a tál kikenéséhez
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A sütőt grillfokozatra kapcsoljuk. 
A brokkolit rózsáira szedjük, a vastag szárát levágjuk.
Egy lábasban vizet forralunk, pici sót és egy gerezd fokhagymát is tehetünk bele.
Egy párolóedénybe, vagy szűrőbe tesszük a brokkolirózsákat.
A víz gyöngyözzön, a szűrő alja ne érjen hozzá. Fedő alatt kb. 8 perc alatt roppanósra pároljuk.
Amíg párolódik a brokkoli, elkészítjük a mártást: a tejszínt forráspontig melegítjük, beletesszük a feldarabolt gorgonzolát, és beleolvasztjuk.
Sózzuk, borsozzuk, friss szerecsendiót reszelünk bele. Beleönthetünk egy kis vermutot (vagy bort).
Alacsony tűzön mártás sűrűségűre főzzük. Egy hőálló tálat kivajazunk, beletesszük a brokkolit, és leöntjük a sajtmártással.
A mandulát durvára vágjuk, és a morzsával együtt rászórjuk a mártással összeforgatott brokkoli tetejére, majd betesszük a grill alá, annyi időre, hogy a szósz bugyogjon, a teteje pedig ropogós arany színűre piruljon.
(Helyzettől függően lehet variálni: ha nagyon laktatnia kell, kifőzött tésztával lehet összekeverni, és úgy sütni, vagy lehet alá sült csirkemellet tenni, arra halmozni a mártásos brokkolit.)

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csirkemell chilis brokkolival és pirított mandulával

Finom, könnyű étel diétázni vágyóknak és azoknak, akik nem szeretnek sokáig bíbelődni az ebéd elkészítésével.
Mézes, sült mákos guba

Mézes, sült mákos guba

Gyors, de emlékezetesen finom desszert, a sült mákos guba.
Állj! Mielőtt kidobnád, nézd meg, ehető-e?

Állj! Mielőtt kidobnád, nézd meg, ehető-e?

Míg gyerekként boldogan rágcsáltuk a nyers káposztatorzsát, amikor a konyhában párolt káposzta készült a kacsa mellé, addig felnőttként ritkán jut eszünkbe zöldségpucoláskor, hogy a karalábé, karfiol vagy brokkoli torzsája és levelei ugyancsak fogyaszthatóak, sőt finomak!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.