Gorgonzolakrémes, morzsás brokkoli

Hozzávalók
2-4 személyre- 1/2 kg brokkoli
- 2 dl tejszín
- 5 dkg gorgonzola (vagy más kéksajt)
- 2-3 ek száraz vermut (vagy sherry, vagy fehérbor) - elhagyható
- só
- bors
- szerecsendió
- 3 dkg mandula
- 10 dkg pankómorzsa
- diónyi vaj a tál kikenéséhez
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A sütőt grillfokozatra kapcsoljuk.
A brokkolit rózsáira szedjük, a vastag szárát levágjuk.
Egy lábasban vizet forralunk, pici sót és egy gerezd fokhagymát is tehetünk bele.
Egy párolóedénybe, vagy szűrőbe tesszük a brokkolirózsákat.
A víz gyöngyözzön, a szűrő alja ne érjen hozzá. Fedő alatt kb. 8 perc alatt roppanósra pároljuk.
Amíg párolódik a brokkoli, elkészítjük a mártást: a tejszínt forráspontig melegítjük, beletesszük a feldarabolt gorgonzolát, és beleolvasztjuk.
Sózzuk, borsozzuk, friss szerecsendiót reszelünk bele. Beleönthetünk egy kis vermutot (vagy bort).
Alacsony tűzön mártás sűrűségűre főzzük. Egy hőálló tálat kivajazunk, beletesszük a brokkolit, és leöntjük a sajtmártással.
A mandulát durvára vágjuk, és a morzsával együtt rászórjuk a mártással összeforgatott brokkoli tetejére, majd betesszük a grill alá, annyi időre, hogy a szósz bugyogjon, a teteje pedig ropogós arany színűre piruljon.
(Helyzettől függően lehet variálni: ha nagyon laktatnia kell, kifőzött tésztával lehet összekeverni, és úgy sütni, vagy lehet alá sült csirkemellet tenni, arra halmozni a mártásos brokkolit.)