Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Göngyölt sertésszűz és csirkemell

Csisztu Zsuzsa gasztronómiához való viszonyát édesanyja határozta meg. Vele járt kicsi korától kezdve a piacra, ő értette meg vele, hogy miért fontos, hogy az embernek legyen saját zöldségese, húsosa, baromfi árusa, akiknél rendszeresen vásárol, és nála látta azt is, hogy mit jelent, ha egy háziasszony szeretettel főz, süt, és örömmel kóstol, hisz enélkül nem lehet jóízűen alkotni.
2014. november 6.

Hozzávalók

4-6 adag
  • 1 sertésszűz
  • 1 csirkemellfilé
  • tölteléknek:
  • 10 dkg gorgonzola
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg füstölt mozzarella
  • 2 csomag bacon

Elkészítés

Számomra a főzés, sütés az egy alkotó folyamat – mondja Zsuzsa – valaminek a létrehozása a semmiből, az alapanyagok beszerzésétől kezdve a kreatív megalkotáson át az elfogyasztásukig. Két fiúgyerekes anya és háziasszony vagyok, akit három férfi vesz körül, a konyha számomra mégis többnyire a felüdülés terepe. Szellemi feltöltődés, a statisztikák, számlák, napi gondok átmenetei elfeledésének helyszíne, ahol szeretettel tanítom a nagy fiamat – most még csak őt -, a zöldségpucolás szépségein túl, a panírozás, kevergetés, “maszatolás” rejtelmeire.
A konyha egy alkotó műhely, és az étkezővel együtt a legfontosabb családi gyűjtőpont, ahol jó enni, jó lenni, kóstolni és “összekovászolódni” az imádott családommal.
A világ számos pontján jártam már, imádjuk a családommal az egzotikus ízeket, keletről az indonéz, balinéz ízvilág a kedvencünk, amit magam is szívesen főzök, de szeretjük az olasz konyhát a tiszta, egyszerű, és megunhatatlan ízeiért, mint ahogy a magyar konyha kiválóságai sem hiányoznak az asztalunkról.
Mivel a férjem orvos és a táplálkozás tudomány a szakterülete, ezért ezen ízeket a lehető legminőségibb alapanyagokból készítem el, kerülve a fehér lisztet és az egyéb finomított szénhidrátokat, sok nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, többnyire olívaolajjal vagy mangalica zsírral főzök, és amikor csak lehet előnyben részesítem az olyan kímélő eljárásokat, mint a gőzölés, párolás, grillezés.
Az ízesélet.hu olvasóinak sok szeretettel ajánlom az egyik kedvenc húsételünket:

A sertésszüzet és a csirkemellet hosszanti irányban félig bevágom és kihajtogatva kiklopfolom, hogy egy nagyobb, lapos hússzeletet kapjak.
A csirkemellet ezek után legalább egy fél órára fokhagymás sós tejbe áztatom, hogy ne legyen száraz.
Közben előkészítem a sertésszüzet.
Klopfolás után besózom, beborsozom a húst ízlés szerint, majd megtöltöm gorgonzola sajttal és asztalt szilvával, de úgy, hogy a szélekig nem megyek el, hogy feltekerve a végeit behajtogatva hústűvel megtűzhessem.
Baconnel alaposan betekergetem, a végeitől kezdve átlósan, majd visszafelé merőlegesen az átlókra.
Utána alufóliába csomagolom a tekercseket, azért is, hogy párolódjon és azért, hogy az alufólia egyben tartsa, majd beteszem a sütőbe.
Kb. 50 percig párolom, nagyjából 180-190 C fokon, légkeveréssel, majd lefejtem róla a fóliát és grillezve még pirítom a bacont kb. 15 percig.
Miután elkészült mindenképpen pihentessük egy kicsit a húst, hogy szépen tudjuk szeletelni és, hogy egyben maradjon.

A csirkemellet ugyanerre a mintára készítem el, azzal a különbséggel, hogy a gombát vaj és olívaolaj keverékén egy kis kakukkfűvel, fehérborral megpárolom és úgy töltöm a húsba a darabolt és füstölt mozzarella mellé.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hortobágyi aprópecsenye

Hortobágyi aprópecsenye

Somogyi Zoltán gyerekkori kedvenc étele a Hortobágyi aprópecsenye, épp ezért mindig a régi családi ebédeket juttatja eszébe.
Gombás, márványsajtos brokkolitekercs

Gombás, márványsajtos brokkolitekercs

Teszári Nóráéknál a családi vega kedvenc a piskóta, ami zöld, avagy a gombával, márványsajttal készülő, különleges, de mégis könnyen elkészíthető brokkolitekercs.
Grillezett lazac zsenge zöldborsós, feta sajtos spenótsalátával

Grillezett lazac zsenge zöldborsós, feta sajtos spenótsalátával

Csomor Csilla színésznőt gyerekkora óta érdekli a konyha világa. Anyukájától tanulta a magyar konyha alapjait, de mára a nemzetközi konyhák fogásait is szívesen készíti.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!