
Göngyölt sertésszűz és csirkemell
Hozzávalók
4-6 adag- 1 sertésszűz
- 1 csirkemellfilé
- tölteléknek:
- 10 dkg gorgonzola
- 5 dkg aszalt szilva
- 10 dkg gomba
- 10 dkg füstölt mozzarella
- 2 csomag bacon
Elkészítés
Számomra a főzés, sütés az egy alkotó folyamat – mondja Zsuzsa – valaminek a létrehozása a semmiből, az alapanyagok beszerzésétől kezdve a kreatív megalkotáson át az elfogyasztásukig. Két fiúgyerekes anya és háziasszony vagyok, akit három férfi vesz körül, a konyha számomra mégis többnyire a felüdülés terepe. Szellemi feltöltődés, a statisztikák, számlák, napi gondok átmenetei elfeledésének helyszíne, ahol szeretettel tanítom a nagy fiamat – most még csak őt -, a zöldségpucolás szépségein túl, a panírozás, kevergetés, “maszatolás” rejtelmeire.
A konyha egy alkotó műhely, és az étkezővel együtt a legfontosabb családi gyűjtőpont, ahol jó enni, jó lenni, kóstolni és “összekovászolódni” az imádott családommal.
A világ számos pontján jártam már, imádjuk a családommal az egzotikus ízeket, keletről az indonéz, balinéz ízvilág a kedvencünk, amit magam is szívesen főzök, de szeretjük az olasz konyhát a tiszta, egyszerű, és megunhatatlan ízeiért, mint ahogy a magyar konyha kiválóságai sem hiányoznak az asztalunkról.
Mivel a férjem orvos és a táplálkozás tudomány a szakterülete, ezért ezen ízeket a lehető legminőségibb alapanyagokból készítem el, kerülve a fehér lisztet és az egyéb finomított szénhidrátokat, sok nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, többnyire olívaolajjal vagy mangalica zsírral főzök, és amikor csak lehet előnyben részesítem az olyan kímélő eljárásokat, mint a gőzölés, párolás, grillezés.
Az ízesélet.hu olvasóinak sok szeretettel ajánlom az egyik kedvenc húsételünket:
A sertésszüzet és a csirkemellet hosszanti irányban félig bevágom és kihajtogatva kiklopfolom, hogy egy nagyobb, lapos hússzeletet kapjak.
A csirkemellet ezek után legalább egy fél órára fokhagymás sós tejbe áztatom, hogy ne legyen száraz.
Közben előkészítem a sertésszüzet.
Klopfolás után besózom, beborsozom a húst ízlés szerint, majd megtöltöm gorgonzola sajttal és asztalt szilvával, de úgy, hogy a szélekig nem megyek el, hogy feltekerve a végeit behajtogatva hústűvel megtűzhessem.
Baconnel alaposan betekergetem, a végeitől kezdve átlósan, majd visszafelé merőlegesen az átlókra.
Utána alufóliába csomagolom a tekercseket, azért is, hogy párolódjon és azért, hogy az alufólia egyben tartsa, majd beteszem a sütőbe.
Kb. 50 percig párolom, nagyjából 180-190 C fokon, légkeveréssel, majd lefejtem róla a fóliát és grillezve még pirítom a bacont kb. 15 percig.
Miután elkészült mindenképpen pihentessük egy kicsit a húst, hogy szépen tudjuk szeletelni és, hogy egyben maradjon.
A csirkemellet ugyanerre a mintára készítem el, azzal a különbséggel, hogy a gombát vaj és olívaolaj keverékén egy kis kakukkfűvel, fehérborral megpárolom és úgy töltöm a húsba a darabolt és füstölt mozzarella mellé.