Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gombás pulykahúsos rakott padlizsán kölessel

Adásban volt: 2016. augusztus 24.
A recepthez tartozó videó
2016. augusztus 24.

Hozzávalók

  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg vaj
  • 30 dkg köles
  • 1 l alaplé
  • 1 db vöröshagyma
  • 250 dkg csiperkegomba
  • 30 dkg pulykacomb
  • 3 db padlizsán
  • 250 g koktélparadicsom
  • kakukkfű, rozmaring
  • liszt

  • babérlevél
  • olívaolaj

Elkészítés

1. Egy edénybe tejet és tejszínt forralunk,hozzáadunk egy fél fej vöröshagymát, melyet bevagdosunk és megtűzdelünk babérlevéllel. Felforraljuk, majd félrehúzzuk. Ezzel az aromatizált tejjel készítjük a besamel mártást.

2.  A kölest egy edénybe tesszük, felöntjük alaplével, teszünk bele egy csipet sót, és főni hagyjuk. 

3. Közben egy másik serpenyőbe olajat melegítünk, és ebben készítjük a tölteléket. A fél vöröshagymát kockára vágjuk és üvegesre pároljuk, ha elkészült hozzátesszük a feldarabolt gombát . Úgy pirítsuk a gombát, hogy ne égjen meg a hagyma.

4. Ezalatt elkészítjük a besamel mártást. Egy edényben vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a felforralt aromatizált tej és tejszín keverékét. A besamel szépen sűrűsödik, adjunk hozzá még 2 nagy csipet sót, és ezzel elkészült a mártás.

5. Közben ha megpirult a hagyma és a gomba, mehet hozzá a pulykahús. Megszórjuk zöldfűszerekkel, kakukkfűvel, rozmaringgal, meghintjük frissen őrölt borssal, és egy csipet sóval.

6. Közben ránézünk a kölesre, ha felszívta az alaplevet, megpuhult, de még nem esett szét akkor kész a köretünk, így félrehúzzuk.

7. Egy edénybe forró olajon a padlizsán szeleteket is meggrillezzük.

8. Közben az sütőt 220°C fokra előmelegítjük, és előkészítünk egy sütőtálat.

9. A sütőtál aljára öntünk egy kis besamel mártást , rátesszük a megpirított padlizsán szeleteket,rá egy réteg köles, és egy réteg darált hús, majd kezdjük előröl a rétegezést.

10. A végén ráöntjük a maradék besamel mártást, néhány koktélparadicsomot teszünk a tetejére, megszórjuk füstölt sajttal, utána mehet  az előmelegített sütőbe, és készre sütjük.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Vegetáriánus rakott padlizsán

Vegetáriánus rakott padlizsán

Karcagi Dalma táncosnőként nap, mint nap sok energiát éget el. De az ételeknek nem csak a tápértéke, hanem az íze is fontos. Nagyon szeret enni és egyre több kedvencét már önállóan is el tudja készíteni.
Karfiolos köles

Karfiolos köles

Szuper egészséges és egyszerűen elkészíthető köret, szaftos húsok, halak, raguk mellé. De önmagában is nagyon finom.
Kölesfasírt

Kölesfasírt

A roma ételek egyik gyöngyszeme ez a kölesfasírt, ami az eredetihez képest még gluténmentes is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.