Gombás pulykahúsos rakott padlizsán kölessel

Hozzávalók
- 3 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg vaj
- 30 dkg köles
- 1 l alaplé
- 1 db vöröshagyma
- 250 dkg csiperkegomba
- 30 dkg pulykacomb
- 3 db padlizsán
- 250 g koktélparadicsom
- kakukkfű, rozmaring
- liszt
- só
- babérlevél
- olívaolaj
Elkészítés
1. Egy edénybe tejet és tejszínt forralunk,hozzáadunk egy fél fej vöröshagymát, melyet bevagdosunk és megtűzdelünk babérlevéllel. Felforraljuk, majd félrehúzzuk. Ezzel az aromatizált tejjel készítjük a besamel mártást.
2. A kölest egy edénybe tesszük, felöntjük alaplével, teszünk bele egy csipet sót, és főni hagyjuk.
3. Közben egy másik serpenyőbe olajat melegítünk, és ebben készítjük a tölteléket. A fél vöröshagymát kockára vágjuk és üvegesre pároljuk, ha elkészült hozzátesszük a feldarabolt gombát . Úgy pirítsuk a gombát, hogy ne égjen meg a hagyma.
4. Ezalatt elkészítjük a besamel mártást. Egy edényben vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a felforralt aromatizált tej és tejszín keverékét. A besamel szépen sűrűsödik, adjunk hozzá még 2 nagy csipet sót, és ezzel elkészült a mártás.
5. Közben ha megpirult a hagyma és a gomba, mehet hozzá a pulykahús. Megszórjuk zöldfűszerekkel, kakukkfűvel, rozmaringgal, meghintjük frissen őrölt borssal, és egy csipet sóval.
6. Közben ránézünk a kölesre, ha felszívta az alaplevet, megpuhult, de még nem esett szét akkor kész a köretünk, így félrehúzzuk.
7. Egy edénybe forró olajon a padlizsán szeleteket is meggrillezzük.
8. Közben az sütőt 220°C fokra előmelegítjük, és előkészítünk egy sütőtálat.
9. A sütőtál aljára öntünk egy kis besamel mártást , rátesszük a megpirított padlizsán szeleteket,rá egy réteg köles, és egy réteg darált hús, majd kezdjük előröl a rétegezést.
10. A végén ráöntjük a maradék besamel mártást, néhány koktélparadicsomot teszünk a tetejére, megszórjuk füstölt sajttal, utána mehet az előmelegített sütőbe, és készre sütjük.
