
Gombás, márványsajtos brokkolitekercs
Hozzávalók
4-6 adag- 40-45 dkg brokkoli (mélyhűtöttből ez általában egy zacskónyi)
- 35-40 dkg gomba
- 5 tojás
- 15 dkg márványsajt (ha nagyon érett, lehet picit kevesebb)
- 15-20 dkg tejszínkrémsajt
- 1 púpos evőkanál liszt
- 2 ek olaj
- só
- fehér bors
Elkészítés
Miután a húgom 20 évesen kitalálta, hogy vega lesz, anyukám kénytelen volt néhány bravúros újdonságot felvenni a repertoárjába, nehogy kirobbanjon a balhé a nagy családi ebédeken. Így lett közös kedvenc a gombás-márványsajtos brokkolitekercs, ami nagy hőségben hidegen tálalva, saláta mellé, télen pedig melegen, feltétként krumpli-, vagy rizskörettel is isteni!
Megfőzzük és lecsöpögtetjük a brokkolit, aztán szétnyomjuk villával, vagy turmixgéppel kicsit megdolgozzuk. Ehhez keverjük a tojássárgákat, a lisztet és a fűszereket, végül óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojáshabot.
Jól megolajozzuk a sütőpapírral bélelt tepsit, és rákenjük a masszát. Előmelegített sütőben 12-15 percig (légkeveréssel kicsivel rövidebb ideig) sütjük, amíg kap egy kis barnás színt a zöld “piskótalap”.
Közben megpirítjuk a gombát, és mikor elpárolgott a leve, a tűzről levéve jöhet bele a kis kockákra vágott márványsajt és a krémsajt.
Ha megsült a tészta, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és bekenjük a sajtos-gombás krémmel. Ezután óvatosan feltekerjük a még langyos piskótát.
Kicsit állni hagyjuk. majd tálalás előtt szépen felszeleteljük. Nagyon jól mutat a tálon!
Szerintem akkor a legjobb, ha teljesen kihűlt és kicsit megkeményedett, ráadásul akkor könnyebb felszeletelni is. De a család általában nem bír addig várni.