Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gombás gersli rizottó harcsával

Adásban volt: 2014. január 13.
A recepthez tartozó videó
A gersli egészséges, olcsó és nagyon finom. Gombával rizottóként elkészítve remek köret a harcsához.
2016. január 7.

Hozzávalók

  • 20 dkg gersli (hántolt árpagyöngy)
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl száraz vermut (vagy nem túl savas, száraz fehérbor)
  • 1 l húsleves vagy alaplé

  • bors
  • füstölt császárszalonna
  • pirospaprika
  • 25 dkg gomba
  • 2x15 dkg harcsafilé

Elkészítés

 A gerslit alaposan átöblítjük, és egy órára forró vízbe áztatjuk. Egy kevés olívaolajon a császárszalonna zsírját kiolvasztjuk. A megpirult szalonna kockákat kiszedjük a zsírból, hozzákeverünk egy kevés vajat és a finomra aprított hagymákat, közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 4 perc). Ezután visszatesszük a szalonna kockákat, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, ráöntjük az alkoholt, és egy-két perc alatt hagyjuk elpárologni. Ekkor hozzáadjuk a gerslit, megkeverjük, hogy a szemeket egyenletesen bevonja a zsiradék úgy, hogy fényesek legyenek. Felöntjük a húsleves negyedével (amelyet kis lángon végig melegen tartunk), lefedjük, és alacsony lángon, addig főzzük, amíg a gersli be nem szívja. Ezt a műveletet még háromszor megismételjük, néha megkeverjük. Fedő alatt addig főzzük, amíg a gersli meg nem puhul, ugyanakkor kellemesen harapható. Közben a gombát egy másik, forró serpenyőben olívaolajon megpirítjuk, karamellizáljuk. Ízlés szerint a végén adhatunk még hozzá egy kis friss vajat és reszelt parmezánt, mint egy rizottónál, és beleforgatjuk a gombát.

A harcsa szeleteket sózzuk, borsozzuk. A serpenyőt felforrósítjuk, egy kevés olívaolajat öntünk bele, és a halszeleteket elősütjük. Végül a sütőben 150 C fokon 10 perc alatt készre sütjük.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Almafánk sós karamella öntettel

Almafánk sós karamella öntettel

Egy csipet só és a jól ismert karamella egészen másik, csodálatos arcát mutatja. Érdemes kipróbálni, abbahagyhatatlan!

Szilvás gombóc leves, pirított vajas morzsával

Remek ötlet! Egy meleg, őszi "szilvásgombócozás", gombóckészítés nélkül!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.