Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gombás gersli rizottó harcsával

Adásban volt: 2014. január 13.
A recepthez tartozó videó
A gersli egészséges, olcsó és nagyon finom. Gombával rizottóként elkészítve remek köret a harcsához.
2016. január 7.

Hozzávalók

  • 20 dkg gersli (hántolt árpagyöngy)
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl száraz vermut (vagy nem túl savas, száraz fehérbor)
  • 1 l húsleves vagy alaplé

  • bors
  • füstölt császárszalonna
  • pirospaprika
  • 25 dkg gomba
  • 2x15 dkg harcsafilé

Elkészítés

 A gerslit alaposan átöblítjük, és egy órára forró vízbe áztatjuk. Egy kevés olívaolajon a császárszalonna zsírját kiolvasztjuk. A megpirult szalonna kockákat kiszedjük a zsírból, hozzákeverünk egy kevés vajat és a finomra aprított hagymákat, közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 4 perc). Ezután visszatesszük a szalonna kockákat, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, ráöntjük az alkoholt, és egy-két perc alatt hagyjuk elpárologni. Ekkor hozzáadjuk a gerslit, megkeverjük, hogy a szemeket egyenletesen bevonja a zsiradék úgy, hogy fényesek legyenek. Felöntjük a húsleves negyedével (amelyet kis lángon végig melegen tartunk), lefedjük, és alacsony lángon, addig főzzük, amíg a gersli be nem szívja. Ezt a műveletet még háromszor megismételjük, néha megkeverjük. Fedő alatt addig főzzük, amíg a gersli meg nem puhul, ugyanakkor kellemesen harapható. Közben a gombát egy másik, forró serpenyőben olívaolajon megpirítjuk, karamellizáljuk. Ízlés szerint a végén adhatunk még hozzá egy kis friss vajat és reszelt parmezánt, mint egy rizottónál, és beleforgatjuk a gombát.

A harcsa szeleteket sózzuk, borsozzuk. A serpenyőt felforrósítjuk, egy kevés olívaolajat öntünk bele, és a halszeleteket elősütjük. Végül a sütőben 150 C fokon 10 perc alatt készre sütjük.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Almafánk sós karamella öntettel

Almafánk sós karamella öntettel

Egy csipet só és a jól ismert karamella egészen másik, csodálatos arcát mutatja. Érdemes kipróbálni, abbahagyhatatlan!

Szilvás gombóc leves, pirított vajas morzsával

Remek ötlet! Egy meleg, őszi "szilvásgombócozás", gombóckészítés nélkül!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!