
Gombás borjúragu parmezános polentával
Hozzávalók
4 személyre- 80 dkg borjúcomb
- 4 ek olívaolaj
- 1 salotta hagyma
- 1 dl száraz vörösbor
- 40 dkg hámozott paradicsom levével együtt
- 1 tk morzsolt kakukkfű
- 1 tk szárított rozmaring
- 25 dkg csiperkegomba
- 2 tk só
- 20 tekerésnyi frissen őrölt bors
- 1 ek barna cukor
- 2 dl zöldségalaplé
- A polentához:
- 8 dl zöldségalaplé
- 6 szál friss kakukkfű
- 20 dkg kukoricadara
- 15 dkg reszelt parmezán
- 1 tk só
Elkészítés
A polentához a kukoricadarát add hozzá az alapléhez, csipkedd bele a kakukkfű leveleit, és kb. 5 perc alatt, közepes tűzön, folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. Add hozzá a reszelt parmezánt, és öntsd egy lapos tálra, teljesen hagyd kihűlni.
A borjúraguhoz az olívaolajon pirítsd üvegesre a finomra vágott salotta hagymát, add hozzá a 2×2 centis kockákra vágott borjúcombot.
Pirítsd körbe a húskockákat.
Ha a leve elpárolgott sózd, borsozd, ad hozzá a gombát, és öntsd fel a borral.
Ha ezt is elfőtte, add hozzá a hámozott paradicsomot, a kakukkfüvet, a rozmaringot.
Félig lefedve, kb. 40 perc alatt elkészül a ragu.
Ha szükséges, pótold a folyadékot zöldségalaplével, néha keverd meg, vagy rázd meg az edényt, így nem fog letapadni. Amikor a hús megpuhult, kóstold meg, és ha szükséges add hozzá a cukrot, jól semlegesíti a paradicsom savasságát.
A kihűlt polentából süti kiszúróval vágj formákat. Kedved szerint serpenyőben kevés olajon, vagy a tányérokra adagolva mikróban melegítsd meg, tálalj mellé a gombás borjúraguból.