Gombakrémleves gombaropogóssal

Hozzávalók
- Gombakrémleves:
- 10 dkg vaj
- 70 dkg csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- só
- bors
- 2 liter alaplé
- tejszín
- Gombaropogós:
- 30 dkg csiperkegomba
- fél fej vöröshagyma
- fél zsemle
- 1 db tojás
- petrezselyemzöld
- snidling
- olaj
Elkészítés
Gombakrémleves
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, közben a megtisztított gombákat nagyobb darabokra vágjuk és az olvasztott vajon lepirítjuk.
Közben felaprítjuk a vöröshagymát is és nagy lángon elpárologtatjuk a gomba levét. Ezután adjuk csak hozzá a vöröshagymát és pár percig dinszteljük. Felöntjük a zöldség alaplével és 30 percig főzzük. Ízesítésnek adjunk hozzá pár ág kakukkfüvet és pár gerezd fokhagymát, ezekkel további 15 percet főzzük, majd kivesszük a levesből és egy botmixerrel pürésítjük az egészet.
Gombaropogós
A zsemlét beáztatjuk.
A nagyobb darabokra vágott gombákat aprítógépben, őrölt borssal megszórva, a vöröshagymával együtt felaprítjuk. Egy keverőtálban a felaprított gombát összekeverjük az alaposan kinyomkodott zsemle felével, egy tojással, a felaprított zöldfűszerekkel és megsózzuk. Ha túl nedves a massza, adhatunk hozzá kevés zsemlemorzsát.
Két kanál segítségével galuskákat formázunk belőle, és egy felmelegített teflon serpenyőben, kevés olívaolajon kisütjük őket.
A levest kevés tejszínnel, petrezselyemzölddel és a gombaropogóssal tálaljuk.
