Gnocchi brokkolipesztóval

Hozzávalók
- Gnocchi alaptészta:
- 1 kg szétfővő burgonya
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 tojás
- só
- Brokkolipesztó:
- 1 fej brokkoli
- 5 dkg dió
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg reszelt parmezán
- olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés
A felkockázott, megfőtt burgonyát leszűrjük és még melegen egy krumplinyomón áttörjük. Egy csipet sót szórunk bele, majd a tojás és a liszt. Összegyúrjuk.
Amikor a tészta összeállt, kisebb darabokat vágunk belőle, amit hosszabb rudakká sodrunk, majd feldaraboljuk attól függő méretre, hogy milyen formát szeretnénk: gnocchit vagy nudlit. Lisztezett sütőpapíron tároljuk.
A brokkolit rózsáira szedjük, lobogó, forró sós vízben roppanósra (félig) főzzük, majd reszelt parmezánnal, dióval, fokhagymával és kevés olívaolajjal összeturmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A pesztót, akár nagyobb mennyiségben előre is elkészíthetjük, amit aztán kenyérre kencének, vagy zöldségekhez mártogatósnak is kínálhatjuk.
A gnocchit bő, sós, forró vízben 1-2 perc alatt kifőzzük, és egy lábosban összeforgatjuk a brokkolipesztóval.
Reszelt parmezánnal és durvára aprított dióval tálaljuk.