Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gluténmentes zserbó

Ötlapos, vékony tésztás változat, ami a gazdag diótöltelék és házi baracklekvár miatt sokáig nem szárad ki.
2015. december 11.

Hozzávalók

48 szelet
  • A tésztához:
  • 25 dkg gluténmentes tésztalisztkeverék (pl. Glutenno Napoli Pizza)
  • 15 dkg gluténmentes süteményliszt (pl. Glutenno Dolce Vita)
  • 1 nagy csipet só
  • ½ teáskanál szárított élesztő
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 4 dkg porcukor
  • 20 dkg hideg vaj, kis kockákra vágva
  • 2 tojássárgája
  • 0,8 dl tej vagy víz
  • Töltelékhez:
  • 40 dkg dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd
  • ½ kg baracklekvár
  • A bevonáshoz:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 teáskanál méz
  • a tepsihez kevés olaj, a nyújtáshoz gluténmentes rizsliszt süteményliszt

Elkészítés

A tésztához a száraz hozzávalókat, azaz a kétféle lisztet, a sót, a szárított élesztőt, a sütőport és a porcukrot összekeverjük egy tálban.
Hozzáadjuk a hideg, apró kockákra vágott vajat, kézzel elmorzsoljuk, aztán a tojássárgákkal és a vízzel gyorsan összegyúrjuk.
A kapott tésztabucit folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Közben a töltelékhez a diót ledaráljuk, és elkeverjük a cukorral, a citrom reszelt héjával és a vaníliarúd kikapart magjaival.

Előkészítünk egy 23×33 cm-es tepsit, és vékonyan kiolajozzuk.

A hűtőből kivesszük a tésztát, és 5 db egyforma részre vágjuk. 4 darabot folpackba csomagolva visszateszünk, az ötödiket pedig rizs- vagy süteményliszttel meghintett deszkán a tepsinél körben 1-1 cm-rel nagyobb méretűre nyújtjuk. Ne ijedjünk meg, nagyon vékony tésztalapot kapunk, ami sütés közben kicsit fel fog puffadni. Ha nyújtás közben elszakadna, akkor sincs gond: egyszerűen tapasszuk össze a tésztadarabokat.

A tésztalapot áttesszük a tepsibe, és egyenletesen elkenjük rajta a baracklekvár ¼ részét, arra pedig rászórjuk a diós keverék ¼ részét.
Sorban ugyanígy kinyújtjuk az összes tésztalapot, és rétegezzük őket a baracklekvárral és a darált dióval.

A legfelső tésztalapot villával megszurkáljuk, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra, légkeverés nélkül. Amíg melegszik, a zserbót szobamőmérsékleten pihentetjük.
Ha a sütő felforrósodott, betesszük a tepsit, és kb. 45 perc alatt megsütjük a süteményt. Csak akkor vesszük ki a tepsiből, amikor már teljesen kihűlt – a legjobb, ha 1 éjszakát állni hagyjuk. Ezután egy nagy tálcát vagy deszkát teszünk a tetejére, és egy gyors mozdulattal átfordítjuk az egészet – így az alsó része kerül felülre, ezt fogjuk bevonni csokival.

A bevonáshoz a csokoládét gőz fölött összeolvasztjuk a mézzel, és egyenletesen elkenjük a tészta felületén. A zserbót hideg helyre tesszük, amíg a csokoládémáz teljesen megdermed rajta. Apró hasábokra vágva tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes vendég a háznál

Gluténmentes vendég a háznál

Fogalmad sincs a gluténmentes diétáról, ám az egyik vendégednek így kell étkeznie? Készülj fel előre, hogy mindkettőtöket megkíméld a kellemetlen helyzetektől, és te lehess a vendéglátók gyöngye!
Gluténmentes vendég a háznál

Gluténmentes vendég a háznál

Fogalmad sincs a gluténmentes diétáról, ám az egyik vendégednek így kell étkeznie? Készülj fel előre, hogy mindkettőtöket megkíméld a kellemetlen helyzetektől, és te lehess a vendéglátók gyöngye!
Kelkáposztás hajdinasaláta (gluténmentes)

Kelkáposztás hajdinasaláta (gluténmentes)

Gyors, szuperegészséges és kényeztetően finom saláta. Laktató gluténmentes és vegán fogás, de ha ez utóbbi nem szempont, egy kis kéksajttal megszórva még izgalmasabbá tehetjük.
A gluténmentes kenyérsütés titka

A gluténmentes kenyérsütés titka

Száraz, morzsalékos, fullasztó, habszivacs, beton, tégla, verekedni lehet vele – egy rövid gyűjtemény a jelzőkből, amelyekkel a gluténmentes kenyereket le szokták írni. De van remény, és ha a lenti szakértői tippeket megfogadjuk, nagyobb az esély a puha belsejű, ropogós héjú veknire.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?