
Gluténmentes zöld rizottó sajtos tallérral
Hozzávalók
- 10 dkg zsenge csalánlevél (ha nincs, jó a spenót- vagy a reteklevél is)
- 1 liter alaplé
- 5 dkg vaj
- 1 fej felaprított vöröshagyma
- 18 dkg rizottó rizs
- 1 evőkanál száraz vermut
- 5 dkg sóskalevél, tisztítva, felaprítva
- só
- frissen őrölt bors
- 5 dkg reszelt pecorino sajt
- A tallérhoz:
- 5 dkg reszelt pecorino sajt
- 1 tk gluténmentes zabliszt
Elkészítés
A csalánleveleket gumikesztyűs kézzel leszedegetjük a szárakról, és hideg vízben átmossuk, majd lobogva forró, sós vízben 1 percig blansírozzuk. Kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, aztán alaposan kinyomkodjuk belőle a nedvességet.
Az alaplevet egy lábosban felforrósítjuk.
Egy nagy serpenyőbe vajat olvasztunk, beleszórjuk a hagymát, és megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük az átöblített rizst, alaposan összekeverjük, majd nyakon öntjük a vermuttal, és nagy lángon elfőzzük belőle az alkoholt. Mérsékeljük a tüzet, és merőkanalanként hozzáadjuk a forró húslevest, miközben folyamatosan kevergetjük. Kb. 20 perc elteltével, amikor a rizs már majdnem teljesen megpuhult, beletesszük a blansírozott csalánt. 2-3 percig ezzel is főzzük.
A végén beledobjuk a friss sóskaleveleket, egyet keverünk rajta, és lehúzzuk a tűzről. Ekkor kerül bele a pecorino sajt, amivel pár percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.
A sajtos tallérhoz a pecorinot lereszeljük, és összekeverjük a zabliszttel. Egy sütőpapíros tepsire 4-5 cm-es halmokat teszünk belőle, és 175 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütjük. Csak akkor szabad levenni a papírról, amikor már teljesen kihűlt.
