Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gluténmentes zöld rizottó sajtos tallérral

Minél többféle zöld levelet használunk, annál finomabb lesz ez a rizottó. Tökéletes hozzá a spenót, a sóska, a reteklevél vagy a mizuna, de ha igazán extrázni akarunk, zsenge csalánlevelekkel készítsük.
2016. április 9.

Hozzávalók

  • 10 dkg zsenge csalánlevél (ha nincs, jó a spenót- vagy a reteklevél is)
  • 1 liter alaplé
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej felaprított vöröshagyma
  • 18 dkg rizottó rizs
  • 1 evőkanál száraz vermut
  • 5 dkg sóskalevél, tisztítva, felaprítva

  • frissen őrölt bors
  • 5 dkg reszelt pecorino sajt
  • A tallérhoz:
  • 5 dkg reszelt pecorino sajt
  • 1 tk gluténmentes zabliszt

Elkészítés

A csalánleveleket gumikesztyűs kézzel leszedegetjük a szárakról, és hideg vízben átmossuk, majd lobogva forró, sós vízben 1 percig blansírozzuk. Kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, aztán alaposan kinyomkodjuk belőle a nedvességet.

Az alaplevet egy lábosban felforrósítjuk.

Egy nagy serpenyőbe vajat olvasztunk, beleszórjuk a hagymát, és megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük az átöblített rizst, alaposan összekeverjük, majd nyakon öntjük a vermuttal, és nagy lángon elfőzzük belőle az alkoholt. Mérsékeljük a tüzet, és merőkanalanként hozzáadjuk a forró húslevest, miközben folyamatosan kevergetjük. Kb. 20 perc elteltével, amikor a rizs már majdnem teljesen megpuhult, beletesszük a blansírozott csalánt. 2-3 percig ezzel is főzzük.
A végén beledobjuk a friss sóskaleveleket, egyet keverünk rajta, és lehúzzuk a tűzről. Ekkor kerül bele a pecorino sajt, amivel pár percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.

A sajtos tallérhoz a pecorinot lereszeljük, és összekeverjük a zabliszttel. Egy sütőpapíros tepsire 4-5 cm-es halmokat teszünk belőle, és 175 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütjük. Csak akkor szabad levenni a papírról, amikor már teljesen kihűlt.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Sütőtökös rizottó (gluténmentes)

Sütőtökös rizottó (gluténmentes)

Egy lisztérzékeny valószínűleg alapból utálja a rizst, hiszen szinte mindenhol ezzel kínálják. Ez a rizottó erős kivétel: aromás, illatos és függőséget okoz. Melegen, aztán később hidegen is rá fogunk járni.
Gluténmentes málnás tiramisu

Gluténmentes málnás tiramisu

Az üdítően savanykás málna és a krémes mascarpone nagyszerűen passzolnak ebben az édességben. Akárhány főre is terveztük, biztos, hogy adjunk hozzá még párat, abbahagyni nem egyszerű.
Joghurtos, citromos szelet (gluténmentes)

Joghurtos, citromos szelet (gluténmentes)

Habár a tészta karakteréhez sokat hozzátesz az olívaolaj intenzív íze, ám ha valakinek ez túl sok, nyugodtan cserélje le olvasztott vajra vagy más, semlegesebb ízű olajra.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!