Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gluténmentes zöld rizottó sajtos tallérral

Minél többféle zöld levelet használunk, annál finomabb lesz ez a rizottó. Tökéletes hozzá a spenót, a sóska, a reteklevél vagy a mizuna, de ha igazán extrázni akarunk, zsenge csalánlevelekkel készítsük.
2016. április 9.

Hozzávalók

  • 10 dkg zsenge csalánlevél (ha nincs, jó a spenót- vagy a reteklevél is)
  • 1 liter alaplé
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej felaprított vöröshagyma
  • 18 dkg rizottó rizs
  • 1 evőkanál száraz vermut
  • 5 dkg sóskalevél, tisztítva, felaprítva

  • frissen őrölt bors
  • 5 dkg reszelt pecorino sajt
  • A tallérhoz:
  • 5 dkg reszelt pecorino sajt
  • 1 tk gluténmentes zabliszt

Elkészítés

A csalánleveleket gumikesztyűs kézzel leszedegetjük a szárakról, és hideg vízben átmossuk, majd lobogva forró, sós vízben 1 percig blansírozzuk. Kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, aztán alaposan kinyomkodjuk belőle a nedvességet.

Az alaplevet egy lábosban felforrósítjuk.

Egy nagy serpenyőbe vajat olvasztunk, beleszórjuk a hagymát, és megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük az átöblített rizst, alaposan összekeverjük, majd nyakon öntjük a vermuttal, és nagy lángon elfőzzük belőle az alkoholt. Mérsékeljük a tüzet, és merőkanalanként hozzáadjuk a forró húslevest, miközben folyamatosan kevergetjük. Kb. 20 perc elteltével, amikor a rizs már majdnem teljesen megpuhult, beletesszük a blansírozott csalánt. 2-3 percig ezzel is főzzük.
A végén beledobjuk a friss sóskaleveleket, egyet keverünk rajta, és lehúzzuk a tűzről. Ekkor kerül bele a pecorino sajt, amivel pár percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.

A sajtos tallérhoz a pecorinot lereszeljük, és összekeverjük a zabliszttel. Egy sütőpapíros tepsire 4-5 cm-es halmokat teszünk belőle, és 175 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütjük. Csak akkor szabad levenni a papírról, amikor már teljesen kihűlt.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Sütőtökös rizottó (gluténmentes)

Sütőtökös rizottó (gluténmentes)

Egy lisztérzékeny valószínűleg alapból utálja a rizst, hiszen szinte mindenhol ezzel kínálják. Ez a rizottó erős kivétel: aromás, illatos és függőséget okoz. Melegen, aztán később hidegen is rá fogunk járni.
Gluténmentes málnás tiramisu

Gluténmentes málnás tiramisu

Az üdítően savanykás málna és a krémes mascarpone nagyszerűen passzolnak ebben az édességben. Akárhány főre is terveztük, biztos, hogy adjunk hozzá még párat, abbahagyni nem egyszerű.
Joghurtos, citromos szelet (gluténmentes)

Joghurtos, citromos szelet (gluténmentes)

Habár a tészta karakteréhez sokat hozzátesz az olívaolaj intenzív íze, ám ha valakinek ez túl sok, nyugodtan cserélje le olvasztott vajra vagy más, semlegesebb ízű olajra.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.