
Gluténmentes tojásos nokedli
Hozzávalók
4 adag- A nokedlihez:
- 6 dkg fehér rizsliszt
- 4 dkg barna rizsliszt
- 4 dkg ragacsos rizsliszt
- 4 dkg tápióka keményítő
- 4 dkg burgonyakeményítő
- 4 dkg kukoricakeményítő
- 1 teáskanál xantángumi
- só és frissen őrölt bors
- 1 dl tej (vagy növényi tej vagy víz)
- 1 dl víz
- 1 tojás
- Az összeállításhoz:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 tojás
- ½ dl tej
Elkészítés
A nokedlihez egy nagy tálban összekeverjük a liszteket, a keményítőket, a xantángumit, a sót és a borsot.
Egy kancsóban összekeverjük a tejet a vízzel és a tojással, majd az egészet a lisztkeverékhez csorgatjuk, és fakanállal simára keverjük.
Egy fazékban sós vizet forralunk a nokedlinek.
Közben a szalonnát felaprítjuk, és serpenyőben néhány perc alatt pörcösre pirítjuk. Kiszedjük, félretesszük, a zsiradékot megőrizzük.
Egy tálkában összekeverjük a tojásokat és a tejet.
Ha a víz forr, beleszaggatjuk a nokedlit. Megkeverjük, megvárjuk, amíg a tészta a víz felszínére emelkedik, ekkor még 1 percig főzzük, aztán leszűrjük, lecsepegtetjük, és a zsiradékba fordítjuk.
Néhány perc alatt átsütjük, majd elzárjuk alatta a lángot, és belekeverjük a tojásos keveréket. Ezzel már nem főzzük, csak 1-2 percig kevergetjük, hogy kellően krémes maradjon. Azonnal tálaljuk, ecetes-cukros fejes salátával az igazi.
