Gluténmentes savanyú krumplifőzelék, zöldfűszeres fasírttal

Hozzávalók
- Krumplifőzelék:
- 1 kg krumpli
- 1 l alaplé
- 5 babérlevél
- fél fej vöröshagyma
- só
- bors
- 2 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- fehérborecet
- Fasírt:
- 50 dkg darált sertésdagadó
- 1 zsemle
- langyos tej
- 1 vöröshagyma
- olívaolaj
- 1,5 tk só
- bors
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- pár szál snidling
Elkészítés
Főzelék
A krumplit meghámozzuk, és kockákra vagy akár szeletekre feldaraboljuk, majd az alaplében feltesszük főni. (A folyadék pedig pont annyi legyen, ami épp ellepi a krumplikat.)
Melléteszünk egészben egy fél fej vöröshagymát, és legalább 6 darab babérlevelet, és megsózzuk.
Mikor a krumpli megfőtt, a háromnegyedét kivesszük belőle, félretesszük, a maradékot pedig a főzőlével pürésítjük. Beleöntjük a tejfölt és a tejszínt, majd egy habverővel csomómentesre keverjük. Végül hozzáadjuk a darabos krumplit.
Végül a főzeléket két evőkanálnyi borecettel ízesítjük, és ha szükséges, egy csipet cukorral “finomhangoljuk”.
Fasírt
A felaprított vöröshagymát egy kevés olívaolajon megdinszteljük. Vigyázzunk, hegy meg ne piruljon!
Az előre langyos tejbe áztatott zsemlét alaposan kinyomkodjuk, és a darált húshoz keverjük.
Az újhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk és a megdinsztelődött vöröshagymával együtt összedolgozzuk a zsemlés darált hússal. Sózzuk, borsozzuk és fél órára a hűtőbe tesszük, hogy pihenjen és így összeérjenek az ízek.
Forró, olívaolajos serpenyőben egy kis darabkát kisütünk, és ezt megkóstolva tudjuk ellenőrizni, hogy a darált húsos masszánk elég sós-e. Ha túlsóztuk, akkor további darált hús, vagy tejbe áztatott zsemle hozzáadásával tudunk korrigálni.
Lapos korongokat gyártunk – ha van otthon, akkor használhatunk pogácsaszaggató fémgyűrűt is a tökéletes forma érdekében: a masszát a forró, olajos serpenyőben lévő gyűrűben nyomkodjuk, és ha már kapott egy kis kérget levesszük a formát, és megfordítjuk.
Tálaláskor a főzelék közepére csúsztatott fasírtot szórjuk meg egy kis felaprított újhagymával.
