Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gluténmentes savanyú krumplifőzelék, zöldfűszeres fasírttal

Adásban volt: 2015. április 27.
A recepthez tartozó videó
Klasszikus krumplifőzelék modern változata: lisztes habarás nélkül, tavaszt idéző, zöldfűszeres fasírttal. Tökéletes hétköznapi vacsora, vagy hétévégi ebéd a családnak.
2016. március 14.

Hozzávalók

  • Krumplifőzelék:
  • 1 kg krumpli
  • 1 l alaplé
  • 5 babérlevél
  • fél fej vöröshagyma

  • bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • fehérborecet
  • Fasírt:
  • 50 dkg darált sertésdagadó
  • 1 zsemle
  • langyos tej
  • 1 vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 1,5 tk só
  • bors
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • pár szál snidling

Elkészítés

Főzelék

A krumplit meghámozzuk, és kockákra vagy akár szeletekre feldaraboljuk, majd az alaplében feltesszük főni. (A folyadék pedig pont annyi legyen, ami épp ellepi a krumplikat.)
Melléteszünk egészben egy fél fej vöröshagymát, és legalább 6 darab babérlevelet, és megsózzuk. 

Mikor a krumpli megfőtt, a háromnegyedét kivesszük belőle, félretesszük, a maradékot pedig a főzőlével pürésítjük. Beleöntjük a tejfölt és a tejszínt, majd egy habverővel csomómentesre keverjük. Végül hozzáadjuk a darabos krumplit.

Végül a főzeléket két evőkanálnyi borecettel ízesítjük, és ha szükséges, egy csipet cukorral “finomhangoljuk”.

Fasírt

A felaprított vöröshagymát egy kevés olívaolajon megdinszteljük. Vigyázzunk, hegy meg ne piruljon!

Az előre langyos tejbe áztatott zsemlét alaposan kinyomkodjuk, és a darált húshoz keverjük.

Az újhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk és a megdinsztelődött vöröshagymával együtt összedolgozzuk a zsemlés darált hússal. Sózzuk, borsozzuk és fél órára a hűtőbe tesszük, hogy pihenjen és így összeérjenek az ízek.

Forró, olívaolajos serpenyőben egy kis darabkát kisütünk, és ezt megkóstolva tudjuk ellenőrizni, hogy a darált húsos masszánk elég sós-e. Ha túlsóztuk, akkor további darált hús, vagy tejbe áztatott zsemle hozzáadásával tudunk korrigálni.

Lapos korongokat gyártunk – ha van otthon, akkor használhatunk pogácsaszaggató fémgyűrűt is a tökéletes forma érdekében: a masszát a forró, olajos serpenyőben lévő gyűrűben nyomkodjuk, és ha már kapott egy kis kérget levesszük a formát, és megfordítjuk.

Tálaláskor a főzelék közepére csúsztatott fasírtot szórjuk meg egy kis felaprított újhagymával.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel

Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel

A levél bizony rajtuk marad – mondja most már Szatmári Feri, a főzelékes, magabiztosan a piaci kofáknak. Miért dobnánk ki őket, ha lehet belőlük pesztó, levesbetét vagy éppen főzelék?
Sütőben sült csirkefasírt

Sütőben sült csirkefasírt

Egyszerű csirkefasírt fűszerekkel, szotyiba hempergetve. 15 perc alatt megsül. Mit együnk hozzá? Friss salátát, vagy a sütőben mellette sült krumplit?

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.