
Rákóczi túrós (gluténmentes)
Hozzávalók
30 szelet- A linzertésztához:
- 10 dkg fehér rizsliszt
- 10 dkg kukoricakeményítő
- 5 dkg tápióka keményítő
- 1 teáskanál xantángumi
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 12 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 5 dkg tejföl
- A túrótöltelékhez:
- 1 kg túró
- 25 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 15 dkg tejföl
- 2 citrom reszelt héja
- 2 vaníliás cukor
- 3 tojásfehérje, habbá verve
- 1 csipet só
- 2 evőkanál rizsdara
- A tetejére:
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 1 teáskanál citromlé
- baracklekvár
Elkészítés
A linzertésztához összemorzsoljuk a lisztet, a keményítőket, a xantánt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a citrom reszelt héját és a hideg vajat. Hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját és a tejfölt, és gyorsan összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben a túrótöltelékhez a túrót áttörjük. Hozzákeverjük a cukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, a citrom reszelt héját és a vaníliás cukrot.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és a túrókrémhez forgatjuk.
Visszatérünk a tésztához: egy riszliszttel meghintett sütőpapíron kb. 23×34 cm-es téglalapra nyújtjuk. Áttesszük egy tepsibe, villával megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Az elősütött tésztát kivessszük, a sütő hőfokát 175 fokra mérsékeljük.
A még forró tésztalapra szórjuk a rizsdarát, aztán elosztjuk rajta a tölteléket, és visszatoljuk a tepsit a sütőbe kb. 40 percre.
A tetejére a habhoz a tojásfehérjéket felverjük a cukorral és a citromlével.
Habzsákba szedjük. A lekvárt pedig egy másik habzsákba rakjuk.
A tojásfehérjéből átlósan csíkokat nyomunk a töltelékre. Az üresen maradt részekre teszünk 1-1 pötty lekvárt.
A tepsit visszatesszük a sütőbe, és 5-6 perc alatt megszárítjuk a tetején a habot.
