Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Rákóczi túrós (gluténmentes)

A klasszikus recept, újragondolás nélkül, viszont szigorúan gluténmentes verzióban.
2015. október 2.

Hozzávalók

30 szelet
  • A linzertésztához:
  • 10 dkg fehér rizsliszt
  • 10 dkg kukoricakeményítő
  • 5 dkg tápióka keményítő
  • 1 teáskanál xantángumi
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg tejföl
  • A túrótöltelékhez:
  • 1 kg túró
  • 25 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg tejföl
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 vaníliás cukor
  • 3 tojásfehérje, habbá verve
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál rizsdara
  • A tetejére:
  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • baracklekvár

Elkészítés

A linzertésztához összemorzsoljuk a lisztet, a keményítőket, a xantánt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a citrom reszelt héját és a hideg vajat. Hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját és a tejfölt, és gyorsan összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.

Közben a túrótöltelékhez a túrót áttörjük. Hozzákeverjük a cukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, a citrom reszelt héját és a vaníliás cukrot.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és a túrókrémhez forgatjuk.

Visszatérünk a tésztához: egy riszliszttel meghintett sütőpapíron kb. 23×34 cm-es téglalapra nyújtjuk. Áttesszük egy tepsibe, villával megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Az elősütött tésztát kivessszük, a sütő hőfokát 175 fokra mérsékeljük.
A még forró tésztalapra szórjuk a rizsdarát, aztán elosztjuk rajta a tölteléket, és  visszatoljuk a tepsit a sütőbe kb. 40 percre.

A tetejére a habhoz a tojásfehérjéket felverjük a cukorral és a citromlével.
Habzsákba szedjük. A lekvárt pedig egy másik habzsákba rakjuk.

A tojásfehérjéből átlósan csíkokat nyomunk a töltelékre. Az üresen maradt részekre teszünk 1-1 pötty lekvárt.

A tepsit visszatesszük a sütőbe, és 5-6 perc alatt megszárítjuk a tetején a habot.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes kukoricapalacsinta karamellizált szilvával és kókusztejszínnel

Gluténmentes kukoricapalacsinta karamellizált szilvával és kókusztejszínnel

Ezt a fantasztikus gluténmentes palacsintát, már előző nap előkészíthetjük. Most fűszeres szilvaraguval és laktózmentes tejszínhabbal készítjük, de sósan is egy csoda.
Fűszeres, szilvás morzsa (gluténmentes)

Fűszeres, szilvás morzsa (gluténmentes)

Összeállítani kb. 15 perc, és szilva helyett almával, barackkal vagy akár a kettő kombójával, is nagyszerűen működik.
Mazsolás, tefflisztes keksz (gluténmentes)

Mazsolás, tefflisztes keksz (gluténmentes)

Zabpelyhes kekszet egy gluténérzékeny nemigen ehet, mert a legtöbb zabpehely általában gluténnel szennyezett. A teff nevű etióp gabona viszont nemigen találkozik búzaliszttel, tehát kiválthatjuk vele a zabpelyhet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!