
Gluténmentes naan kenyér
Hozzávalók
8 darab- 5 dkg cirokliszt
- 3 dkg barna rizsliszt
- 4 dkg fehér rizsliszt
- 5 dkg burgonyakeményítő
- 8 dkg tápiókakeményítő
- 1½ teáskanál xantán
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- ½ teáskanál só
- 2 dl víz
- 4 evőkanál (7 dkg) natúr joghurt
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- a tetejére:
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1 teáskanál fekete hagymamag
Elkészítés
A liszteket, a keményítőket, a xantánt, a szárított élesztőt, a cukrot és a sót összekeverjük. A közepébe kis fészket készítünk, ebbe öntjük a langyos vizet, a szobahőmérsékletű natúr joghurtot valamint az olvasztott vajat, és dagasztókaros robotgéppel jól összedolgozzuk.
Az így kapott ragacsos tésztát lefedjük, és kb. 1½ órán keresztül kelni hagyjuk.
A sütéshez felforrósítunk egy közepes méretű, tapadásmentes serpenyőt. Alaposan bevizezzük a kezünket, és kiveszünk egy marék tésztát, ellapítjuk, majd belefektetjük a forró serpenyőbe, és vizes spatulával egyenletesen szétkenjük benne. Néhány percig nagy lángon sütjük, majd a spatulával alányúlunk, átfordítjuk, és a másik oldalát is ugyanígy sütjük pár percig.
Kiszedjük, olvasztott vajjal megkenjük, fekete hagymamaggal megszórjuk, és alufólia alatt tartjuk, amíg sorban kisütjük a többi lepényt is.