
Gluténmentes málnás tiramisu
Hozzávalók
6 adag- A babapiskótához (200 g):
- 3 tojás, kettéválasztva
- 8 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5 dkg fehér rizsliszt
- 2 dkg cirokliszt
- 2 dkg kukoricakeményítő
- a tetejére 3 dkg porcukor
- Az áztatáshoz:
- 15 dkg málna
- 1 teáskanál citromlé
- 3 evőkanál narancslikőr (pl. Cointreau)
- Az összeállításhoz:
- 2 tojás, kettéválasztva
- 5 dkg cukor
- 25 dkg mascarpone
- a tetejére 20 dkg málna
Elkészítés
A piskótához a tojássárgájákat a cukor 1/3 részével és a vaníliával, és egy másik edényben a fehérjéket a cukor 2/3 részével habbá verjük. A tojásfehérjehab felét hozzáadjuk a cukros tojássárgához, és alaposan elkeverjük. A másik felét pedig óvatosan, egy fakanállal forgatjuk bele.
Rászitáljuk az összekevert liszteket, és finom mozdulatokkal beleforgatjuk. A masszát habzsákba töltjük, és egy sütőpapírral borított tepsire babapiskóta alakú formákat nyomunk belőle. Porcukrot szitálunk rá, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt megsütjük.
A piskóták áztatásához a málnát a citromlével és 3 dl vízzel egy kis lábosban 4-5 perc alatt összeforraljuk, majd szitán átnyomjuk. Hozzákeverjük a narancslikőrt. A krémhez a tojásfehérjéket a cukor felével habbá verjük. A tojássárgájákat a cukor másik felével felhabosítjuk, majd beledolgozzuk a mascarponét. Fakanállal beleforgatjuk a tojáshabot.
Végül összeállítjük a tiramisut: egy 20×30 cm-es tálban lerakunk egy sort a málnás lében megáztatott piskótából, és rásimítunk egy vékony réteg mascarponés tojáshabot. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak – úgy osszuk be, hogy a tetejére egy réteg tojáshab jusson.
Az édességet legalább 4 órára hűtőbe tesszük, és tálaláskor friss málnával díszítve kínáljuka.