
Gluténmentes linzer
A linzer egy örök klasszikus aprósütemény, amit rizslisztből elkészítve gluténmentesen és cukormentesen egészségesebb formában is megsüthetünk.
Hozzávalók
- 20 dkg rizsliszt
- 8 dkg eritrit
- 5 dkg kókuszolaj
- 1 citrom héja
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 3 dkg natúr joghurt
- 2 tojás
- 3 dkg darált dió
- 10 dkg cukormentes lekvár
- porrá őrölt eritrit
Elkészítés
1. A kókuszolajt alaposan összekeverjük egy egész tojással, az eritrittel és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a rizslisztet és a sütőport is. Ha még nem jól gyúrható a tészta, hozzákeverjük a natúr joghurtot is. Ezután hűtőben pihentetjük.
2. Legalább egy óra pihentetés után jól átgyúrjuk a tésztát.
3. A sütőt előmelegítjük légkeveréssel 170°C-ra.
4. Egy rizsliszttel megszórt nyújtódeszkán kb. 0,5 cm vékonyságúra nyújtjuk a linzert. Egy lisztbe mártott tésztaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, amíg el nem fogy az egész. Ezután a felét középen is kilyukasztjuk (vagy eleve linzer szaggatót használunk).
5. A kiszaggatott süteményt sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A maradék tojást villával felverjük, és egy ecset segítségével megkenjük vele a linzer karikákat, majd megszórjuk őket darált dióval és eritrittel.
6. Ha elkészültünk, az előmelegített sütőbe toljuk a tepsit 10 percre.
7. A megsült kekszeket hűlni hagyjuk, majd összeragasztjuk őket cukormentes lekvárral, és meghintjük porrá őrölt eritrittel.
